Župan Miletić: U Istri je postignut zavidan stupanj razvoja, ali sada nam predstoji jačanje javnih politika u zdravstvu, socijali i obrazovanju, na polju energetike i zaštite okoliša

U Spomen domu, u Pazinu, u tijeku je svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja 25. rujna – Dana Istarske županije, 80. obljetnice donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnice Istarske županije, a brojnim uzvanicima upravo se obratio istarski župan Boris Miletić.

„Veliki su to i za našu regiju iznimno važni događaji, koji su u datom trenutku bili prekretnicom te su odredili našu budućnost. Bez Rujanskih odluka i odlučnosti tadašnjih generacija o pripojenju Istre matici domovini danas ne bismo bili ovdje stoga naša vječna zahvalnost ide antifašističkim borcima i svim hrabrim ljudima tog vremena. Rujanski događaji iz 1943. nadrasli su uske lokalne okvire i upečatljivo ispisali dojmljive stranice  novije istarske povijesti. Iz tih stranica iščitavamo da od vremena, kada je antifašistička povijest stvarana  pa do danas, njezine vrijednosti ne blijede i ne podliježu prolaznosti“, naglasio je župan dodajući kako je težak i trnovit bio i put do stvaranja suverene demokratske Hrvatske, za koju su se našli branitelji oružjem izborili u Domovinskom ratu, stoga i njima ide naša vječna zahvalnost.

 „U vihoru Domovinskog rata – Zakonom o lokalnoj samoupravi i upravi, iz prosinca 1992. godine, Hrvatska je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb, a u travnju  iduće godine konstituirane su županije i izabrani prvi župani. Tijekom proteklih 30 godina često je osporavan teritorijalni ustroj  Republike Hrvatske, dovođene su u pitanju naše županije, regionalna i lokalna samouprava. Svjedočili smo idejama i prijedlozima o nekom novom, drukčijem prekrojavanju naše države, temeljem nejasnih kriterija… proizvoljno. Povodom tridesetog rođendana naše Istarske županije možemo s punim pravom reći da je Istra itekako puno toga postigla i da je, kako joj volimo tepati, lokomotiva razvoja Hrvatske“, nastavio je župan Miletić.

Govoreći o protekle dvije godine, Miletić je kazao da su protekle u znaku velikih investicija u zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, koje smo u ovome mandatu definirali kao apsolutne prioritete.

„Vremena su se definitivno promijenila, a u mnogočemu se moramo i mi sami mijenjati. Držim da nam je prvenstveno potrebna veća kolektivna odgovornost spram onog što nam je dano u nasljeđe i toga što će ostati nekim drugim naraštajima. U Istri je bez imalo sumnje postignut zavidan stupanj razvoja, životnog standarda i kvalitete života. Potvrđuju to konkretni podaci o broju doseljenih, koji premašuje broj onih koji su iselili. Potvrda je i broj upisane djece u našim školama ili broj aktivnih obrta po glavi stanovnika. No, želimo li i dalje ostati napredni, te biti privlačno mjesto za život i poslovanje, predstoje nam novi iskoraci i nove politike, koje će pratiti sadašnje izazove i odgovarati na aktualne prijetnje. Predstoji nam s jedne strane jačanje javnih politika u zdravstvu, socijali i obrazovanju, na polju energetike i zaštite okoliša, a koje će polučiti promjene i učiniti razliku za svakog našeg građanina i građanku. A s druge strane, na nama je da i dalje volimo i čuvamo svoj zavičaj, običaje i tradiciju“, smatra župan.

Konkretno, Miletić drži da je budućnost u zelenim politikama jer su negativne posljedice klimatskih promjena sve izraženije, a sama Istarska županija se okrenula zelenoj tranziciji i prelasku na obnovljive izvore energije kako bi do 2030. godine Istra postala energetski samoodrživa. Nadalje, osvrnuo se i na održivost turizma jer je Istra kao destinacija dostigla svoj maksimum po pitanju broja dolaska i ostvarenih noćenja.

„U Istri posljednjih godina itekako osjećamo onu negativnu stranu turizma koju najzornije prikazuje bespravna gradnja, rak rana naše obale, ali i unutrašnjosti. I tu još jednom koristim priliku da uputim apel državi da zajednički zaustavimo napad na naš prostor, koji je nakon građana, naš najvrjedniji resurs. Turizam diktira i kretanja na tržištu nekretnina gdje cijena kvadratnog metra leti u nebo pa je danas mladoj obitelji nemoguće kupiti stan. O tome itekako moramo razmišljati želimo li naše mlade zadržati ovdje. Također, moramo djecu i mlade učiti da se ne živi od iznajmljivanja, već od rada i stvaranja novih vrijednosti, od pojedinačnog i zajedničkog doprinosa našem društvu. Rekao bih da se danas sustav vrijednosti poremetio i zato držim da je odgovornost i dužnost javnog sektora jačati politike u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi, što vidim i kao glavni zadatak svog mandata na čelu Županije“, naveo je istarski župan.

Odgovori

Pin It on Pinterest