U četvrtak, 28. rujna akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Lijek je u nama

U četvrtak, 28. rujna 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači, Forum 1, od 15,00 do 18,00 sati  Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Gradom Pula održat će Akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. 

U Hrvatski registar mogu se upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je  Lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), dosad je upisanopreko 63 tisuće potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu te nadu za život dobilo je 167 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Pozivaju se svi građani da se odazovu ovoj humanoj akciji kojom se može spasiti ljudski život.

Odgovori

Pin It on Pinterest