PANEL RASPRAVA O TURIZMU: ODRŽIVI RAZVOJ JE KLJUČAN ZA OČUVANJE POSEBNOSTI ISTRE

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija organizira niz panel rasprava, a nakon što se proteklog tjedna u Vodnjanu održala rasprava pod nazivom „Značaj poljoprivrede za razvoj Istarske županije“ jučer je, u Umagu, uslijedila  ona na temu turizma. Prisutnima su se uvodno obratili zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita i gradonačelnik Umaga-Umago Vili Basanesse dok su na panelu uz pročelnicu Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nadu Prodan Mraković, sudjelovali renomirani stručnjaci iz tog sektora.

Zamjenica Acquavita izrazila je veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u ovoj zanimljivoj panel raspravi. “Smatram kako smo svi svjesni velikih postignuća Istarske županije tijekom proteklih 30 godina. Posebno smo se razvili u turizmu gdje smo nastojali biti izvrsni, jer smo premaleni da bi bili prosječni, i fokusirati se na kvalitetu, ali pred nama su još uvijek veliki izazovi modernog doba. Valorizirali smo cijelo područje naše prekrasne unutrašnjosti kroz napuštanje paradigme ‘mora i sunca’, te smo uspjeli istaknuli posebnosti istarskih brda, zelenila, malenih gradića i sela. Međutim sada, možda i više nego ikada prije, moramo paziti da ne izgubimo svoju autentičnost i identitet, što predstavlja naš najveći izazov”, poručila je zamjenica.   

Gradonačelnik Umaga Basanesse zahvalio je Istarskoj županiji na organizaciji panel rasprave te je ukratko predstavio Grad Umag, njegove posebitosti i turističke prednosti poput blizine većim europskim gradovima iz kojih pristiže najveći broj posjetitelja, pa je tako Umag ove godine vrlo blizu brojci od 3 milijuna noćenja.

Nakon pozdravnih govora, pročelnica Prodan Mraković otvorila je panel raspravu istaknuvši Master plan turizma Istarske županije kao okosnicu uspješnosti istarskog turizma, a koji je pronašao načine optimalnog turističkog razvoja uz poštivanje lokalnih zajednica i očuvanja kulturne baštine.

Master plan je rezultat radionica, istraživanja, razgovora, sastanaka itd. sa svim dionicima privatnog i javnog sektora koji su se odlučili da će Istra do 2025. godine biti: globalno prepoznata regija koja je svoje autentične vrijednosti uspješno integrirala u udoban i poželjan životni prostor.

 „Kao javni sektor koji je odgovoran prema lokalnoj zajednici dodatno smo pojačali smjernice Master plana kroz načela održivog i odgovornog razvoja turizma jer je upravo održivost ključna kako bi Istra ostala autentična destinacija, zadovoljnih ljudi, lijepog krajolika i šampion hrvatskog turizma“, istaknula je pročelnica Prodan Mraković.

Svoje viđenje uspješnog razvoja istarskog turizma u posljednja tri desetljeća iznio je i direktor Hrvatske udruge turizma i dobitnik ovogodišnje Zahvalnice Istarske županije za izniman doprinos na području gospodarstva Veljko Ostojić koji je govorio o vizionarstvu i inovativnosti krajem 20. stoljeća mnogih istarskih stručnjaka koji su Istru usmjerili prema putu razvoja i napretka. Na panel raspravi su sudjelovali i ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić, direktor Turističke zajednice Grada Umaga Milovan Popović, pomoćnica ravnatelja za gospodarstvo u Institutu za poljoprivredu i turizam Kristina Brščić i direktorica Istarske razvojne turističke agencije Slavica Tobok Kandić koja je predstavila projekt destinacijske booking platforme „To do in Istria“. Platformu je pokrenula Istarska razvojna turistička agencija uz podršku Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije, a putem koje korisnici mogu rezervirati doživljaj, usluge, ture i atrakcije iz bogate istarske turističke ponude.

Svi prisutni složili su se kako je Istra globalno prepoznata kao kvalitetna destinacija koja svoju ponudu temelji na osnovnom proizvodu, a to je sunce i more, ali osim toga, tu je i veliki broj posebnih oblika turističke ponude (enogastronomija, outdoor, sportski turizam, kultura itd,), a koji goste privlače tijekom cijele godine.

 Za daljnji razvoj turizma, zaključeno je, važno je napraviti rezime i analizu dosadašnjeg razvoja, kako bi se na osnovu takvih dokumenata mogle donositi daljnje odluke koje bi išle u smjeru dodatnog jačanja branda Istre i podizanja kvalitete ponude i usluge. Pritom, važno je baštiniti tradiciju, kulturu i običaje Poluotoka je ono što nam se trenutno događa, a to je agresivna apartmanizacija, smještaj bez dodane vrijednosti, ne donosi ništa dobro i urušava sve što je do sada postignuto.

Nakon panel rasprave uslijedio je posjet Muzeju grada Umaga gdje je održana prezentacija najstarijeg šivanog broda na Mediteranu.

Odgovori

Pin It on Pinterest