Večeras premijera predstave “Majka i dijete” Jona Fossea u režiji Matije Ferlina

Foto: Jelena Janković

Otvaranje  kazališne sezone „Oda mladosti“. Premijernom izvedbom predstave „Majka i dijete“ autora Jona Fossea u režiji Matije Ferlina koja je na rasporedu je večeras, 29. rujna 2023. u 20:00 sati.

Reprize su na rasporedu u subotu, 30. rujna, te 2. i 3. listopada 2023. u 20:00 sati.

Predstava traje 65 minuta.

O predstavi:

AUTORSKI TIM

Autor : Jon Fosse
Redatelj, vizualna slika: Matija Ferlin

Prijevod: Dubravko Torjanac
Dramaturgija: Vedrana Klepica
Glazba, dizajn zvuka: Luka Prinčič
Dizajn svjetla: Elvis Butković

IGRAJU

Majka: Jadranka Đokić
Dječak: Ugo Korani

Majka i dijete jedan je od ranijih dramskih tekstova iznimnog norveškog autora Jona Fossea, čiji jednostavan ali istovremeno monumentalan naslov s nevjerojatnom adekvatnošću i preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka.

U Fosseovoj drami majka i sin susreću se nakon mnogo godina odsustva iz međusobnih života, ali s jasnom naznakom da ni ono malo vremena koje su proveli zajedno nije zadovoljilo potrebe ni jedne ni druge strane. Ta odsutnost generira ključno pitanje o samoj esenciji odnosa majke i djeteta te emotivnim i psihološkim posljedicama koje taj odnos može proizvesti.

Pisan prepoznatljivim autorovim stilom, koji karakterizira verbalni minimalizam, dosljednost u ritmu i strukturi te nedostatak interpunkcije i određena sintaktička nedovršenost, tekst Majka i dijete, kroz svoje tišine i oklijevanja sugovornika da izgovore bez zadrške ono što zapravo i misle, otvara transgeneracijsku traumu o nespojivosti slobode i obiteljske brige, o pravu na izbor i pravu na ljubav u kojoj je teško odabrati strane ili osuditi osobne odluke.

U svojoj prvoj režiji kao umjetnički voditelj INK Pula, Matija Ferlin je za svoje suradnike odabrao Jadranku Đokić i Uga Koranija te s njima otvara scenski snažan i psihološki provokativan i kompleksan prostor o najrudimentarnijim granicama intime i ljubavi.

Odgovori

Pin It on Pinterest