Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja

Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula u utorak, 10.10.2023 godine u 9:30 sati u Dnevnom boravku Rojca otvara izložbu radova korisnika centra na temu: MATERIJALI KROZ EMOCIJE I BOJE.

Otvaranjem izložbe i prigodnom folklorno-glazbenom točkom želimo obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja. Ovaj vid izlaženja u javnost, suradnje i sudjelovanja je vrlo važan korisnicima Centra jer pridonosi njihovom samopouzdanju i aktivnom uključenju u aktivnosti zajednice.

Proces stvaranja i izražavanja kreativnosti doprinosi poboljšanju psihosocijalnih i kognitivnih kompetencija, a samim time i kvalitete življenja, te socijalnu uključenosti korisnika.

Svjetska zdravstvena organizacija definira mentalno zdravlje kao „stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, uspješno raditi te je sposoban/na pridonositi svojoj zajednici“.

Kratka povijest Dnevnog centra

Godine 1994. godine, sedam roditelja djece s intelektualnim teškoćama osnovalo je Dom za boravak osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju. Obol dotadašnjeg rada daje Ministarstvo rada i socijalne skrbi 2001. sklapanjem Ugovora o međusobnim odnosima, dokazujući da se roditeljska upornost isplati bez obzira na to koliko su ponekad problemi teški i izgledaju nerješivi.

Danas Dnevni centar skrbi o četrdeset korisnika s lakom, umjerenom i teškom mentalnom retardacijom, Down–sindromom, autizmom i ostalim popratnim psihofizičkim i tjelesnim oštećenjima. Korisnicima se kroz kreativno-likovne radionice, sportske, folklorne, literarne, fizikalne aktivnosti svakodnevno omogućava kvalitetno provođenje vremena.

Odgovori

Pin It on Pinterest