Poslovni susreti poduzetnica Istre i Zapadnobačkog upravnog okruga s naglaskom na potporu žena u poduzetništvu

Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG – Ogranak Istra uz potporu HGK Županijske komore Pula u terminu od 05.-08.10.2023. u Somboru organizirala je manifestaciju “Poslovni susreti poduzetnica Istre i Zapadnobačkog upravnog okruga s naglaskom na potporu žena u poduzetništvu”.

Tom je prilikom poslovna delegacija žena poduzetnica okupljenih u Hrvatsku udrugu poslovnih žena KRUG – Ogranak Istra uz prošireni sastav poduzetnica s vlastitim proizvodom posjetila Sombor te upriličila predstavljanje istarskih poduzetnica u sklopu skupa gospodarstvenika Parlament poduzetnika Zapadnobačkog upravnog okruga, koji je okupio najznačajnije gospodarske subjekte Sombora i okolice te visoke uzvanike ispred Grada Sombora, Privredne komore Srbije, Privredne komore Vojvodine i Regionalne privredne komore Zapadnobačkog upravnog okruga, koja je bila domaćin skupa.  

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG – Ogranak Istra Gordana Restović predstavila je aktivnosti udruge KRUG u području poticanja poduzetništva žena te istaknula kako su u Istarskoj županiji brojne žene na vidljivim upravljačkim funkcijama u gospodarstvu te na visokim javnim funkcijama čemu doprinosi i okupljanje u udruge.

Predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić izrazila je zadovoljstvo suradnjom Istre i Vojvodine te institucionalnom potporom komora koje svojim djelovanjem  poduzetnicama pružaju potporu prilikom nastupa na stranom tržištu i otvaraju mogućnosti za daljnju suradnju.

U sklopu zajedničke prezentacije, Elen Bambić iz tvrtke Conis d.o.o. dala je pregled poreznog sustava i poslovanja tvrtki u RH, a istarske poduzetnice – vlasnice i osnivačice tvrtki i obrta predstavile su vlastite proizvode i vrhunske kvalitete: Pjenušci Peršurić d.o.o. pjenušce,  OPG Bernobić – vina Vicinim,  OPG Flego maslinovo ulje, Lokalitet Pula d.o.o. koncept poslovanja kao uspješnog primjera koji na jednom mjestu okuplja male proizvođače autohtonih proizvoda i time im olakšava izlazak na tržište. Predstavljene su i usluge tvrtki Tiša d.o.o., Travel atico d.o.o., Istracasting Mali mlin d.o.o., Lettera, a prezentacija je dopunjena uspješnim primjerima poslovanja tvrtki Dermoestetik d.o.o., Idea Istra d.o.o., Aquarium Pula d.o.o., Mini karavan servis d.o.o., Adventure holiday d.o.o., Studio 053 d.o.o., Modna agencija Tijara d.o.o., Istra agent d.o.o., Darna d.o.o., Zlatne ruke, Agroturizam Ograde, OPG Pekica, Uljara Baioco d.o.o. te Zigante tartufi d.o.o.

Kao primjer dobre prakse Alida Vadanjel iz obrta Antica torte predstavila je projekt zaštite „Pazinskog cukerančića“ kao nematerijalnog kulturnog dobra te istaknula kako je pazinski cukerančić sve uključeniji u turističku ponudu Istre, kako su radionice izrade pazinskog cukerančića i degustacije cukerančića na tradicionalan način – uz čašu malvazije dio agencijskih paketa i sve češći motiv dolaska u središnju Istru. Degustacija cukerančića nataknutih na čašu istarske malvazije, u kojoj je sudjelovala i Davorka Šajina iz Agroturizma Ograde izazvala je veliki interes okupljenih i potaknula ih je na razmišljanje o vlastitim tradicionalnim proizvodima koji imaju potencijal biti iskorišteni na sličan način.

U sklopu skupa predstavljana su i iskustva poduzetnica članica Udruženja poslovnih žena “Nadežda Petrović” iz Čačka te poduzetnica iz Sombora i Beograda te su upriličeni poslovni susreti poduzetnica i uspostavljani međusobni kontakti.

Poduzetnice su sudjelovale i na XVIII Međunarodnom tradicionalnom festivalu organske i etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora u Somboru putem zajedničkog štanda na kojem su predstavljani njihovi proizvodi i usluge te su razmijenjena iskustva s lokalnim poduzetnicama koje se bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda. Susrele su se također s organizatorima manifestacije Lemeški kulen, koji surađuju s Općinom Sveti Petar u Šumi na sajmovima suhomesnatih proizvoda te posjetile  etno kuću “Mali Bodrog” kao primjer dobre prakse agroturizma u Bačkom Monoštoru.

Posjet delegacije Somboru organiziran je uz potporu Istarske županije, Grada Pula, Istarske kreditne banke d.d. i Tehnomonta d.d.

Odgovori

Pin It on Pinterest