Započeo projekt „Mladi u fokusu“ u Medulinu!

Krenuli smo! Projekt „Mladi u fokusu“ startao je ove subote, 7. listopada 2023. godine, s prvim Informativnim eventom koji je okupio mlade iz općine Medulin u dobi od 12 do 30 godina.

Na eventu su uz mlade sudjelovali načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, stručne službe Općine, općinski vijećnici, mjesni odbori, direktori i ravnatelji te Savjet mladih Općine Medulin.

Za provedbu projekta odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 29.940,00 €, a ideja je da mladi iz općine Medulin, smislie i provedetu projekte u našoj zajednici.

Eventu se odazvao veliki broj mladih, što jasno pokazuje kako mladi imaju svoj glas i žele biti aktivni u našoj lokalnoj zajednici.

Događaj je započeo uvodnim obraćanjem načelnika koji je tom prilikom naglasio kako je Općina Medulin započela ovaj projekt upravo u cilju da mladi samostalno odluče što žele promijeniti u svojoj zajednici. Tom prilikom istaknuo je i kako rad s mladima smatra iznimno važnim za razvoj zajednice: “Upravo mlade ljude prepoznajemo kao budućnost i razvoj naše općine s tim da moram naglasiti da su nama naši mladi sadašnjost, njihove probleme želimo i moramo rješavati danas, kako bi oni sutra mogli biti aktivna i kritična masa u našoj zajednici. I baš zato želimo raditi s mladim ljudima, želimo vam pružiti priliku i želimo da vaša svježina, energija i mogućnost brze prilagodne novim trendovima bude fokus rada naše općine.“ istaknuo je načelnik Ivan Kirac.

Projekt i njegove aktivnosti mladima su predstavile pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern i savjetnica za EU projekte i medije ujedno i voditeljica projekta Ana Žufić, dok su više o samom programu Erasmus + mladi saznali od youthworkera i mentora Hrvoja Kovača.

Hrvoje Kovač kao izniman vanjski suradnik i mentor u najvećem europskom projektu za mlade kroz cijeli je događaj educirao i motivirao mlade na uključenje u rad lokalne zajednice, a osmislio je i moderirao panel “Zašto se mladi moraju uključiti u procese donošenja odluka”. Na panelu su sudjelovali načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Višnja Popović, pročelnica Suzana Racan Stern, predsjednik Savjeta mladih Općine Medulin Goran Batalija te radijski voditelj Medulin FM-a Mattias Franc Stojanović.

Cijeli program bio je prilagođen mladima, koristile su se inovativne metode učenja i debatiranja od raznih online obrazaca do klasičnih zagovaranja, a na samom kraju događaja mladi su druženje nastavili uz burgere, glazbu i planove za nastavak aktivnosti na projektu.

Voditelj programa bio je Mattias Franc Stojanović, radijski voditelj Medulin FM-a i stand up komičar.

Još uvijek nije kasno, svi zainteresirani mladi ljudi mogu se uključiti u projekt već u sljedećoj aktivnosti koja je predviđena za početak studenoga, a bit će to savršena prilika da se mladi upoznaju s lokalnom zajednicom, donositeljima odluka i ostalim dionicima, ali i ono najvažnije da sudjeluju u projektima za mlade, predlažu i realiziraju projekte koje smatraju važnima. Na sljedećoj radionici mladi će imati mogućnost predlaganja i odabira projekta koji žele realizirati u vrijednosti od 4.000,00 eura.

Svi mladi mogu se i samostalno javiti voditeljici projekta Ani Žufić na e – mail:

ana.zufic@medulin.hr te Savjetu mladih Općine Medulin na

savjetmladihmedulin@gmail.com.

Općina Medulin ovim putem poziva sve mlade da se uključe u projekt “Mladi u fokusu” kako bi zajedno kreirali općinu po mjeri mladih. Uključiti se mogu sve mlade osobe u dobi od 13 do 30 godina, a prihvatljivi sudionici su i  učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole.

Veselimo se sljedećoj radionici!

Odgovori

Pin It on Pinterest