Otvorene prijave za radionicu “Zrcaljenje”

Udruga Proces, u suradnji s udrugom Forma, organizira radionicu autoportretnog eksperimentalnog filma „Zrcaljenje“ namijenjenu mladima od 15 do 30 godina, a posebno pripadnicama i pripadnicima LGBTIQ+ zajednice. Voditeljice radionice su umjetnice Josipa Škrapić i Gea Rajić iz udruge Forma.

LGBTIQ+ mladi izloženi su posebnim rizicima. Zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta izloženi su većem riziku od diskriminacije i nasilja, nepoštovanju njihovih ljudskih prava te manjinskom stresu u odnosu na svoje heteroseksualne vršnjake/kinje, dok im dodatne izazove predstavljaju procesi razvoja vlastitog identiteta i autanja. U slučajevima neprihvaćanja njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u krugu vršnjaka/kinja višestruko je povećan rizik od vršnjačkog nasilja, a manjinski stres, osvješćivanje vlastitog identiteta i odluke poput autanja zahtijevaju dodatnu podršku. Inovativnom umjetničkom formom, eksperimentalnim videom i autoportretom mladima će se omogućiti propitivanje samih sebe, svojih identiteta, ali i percepcije drugosti kao takve.

Polaznici radionice će na prvom susretu poslušati uvodno predavanje o eksperimentalnom filmu, autoportretu i osmišljavanju koncepta filma. Zatim slijedi snimanje video materijala, montaža snimljenih materijala, te dovršavanje montaže. Osim rada s voditeljicama, polaznici radionice imat će priliku samostalno snimati i montirati, uz redovnu komunikaciju s voditeljicama. Rezultat radionice bit će izrađen autoportret kroz koji će polaznici preispitati svoje identitete, otkrivati sebe i slojeve sebe te imati mogućnost prezentirati svoj autoportretni eksperimentalni film.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem maila proces@udrugaproces.hr do 20. listopada 2023 godine. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, mail adresu i dob. Prvi susret održat će se u krajem listopada, a o tome ćete biti obaviješteni putem maila.

Josipa Škrapić rođena je 22.7.1997. u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna na kiparskom odjelu 2016. godine. Preddiplomski studij završava 2019. godine na Akademiji Umjetnosti, na Sveučilištu u Novoj Gorici u Sloveniji, na Studiju digitalnih umjetnosti i praksi, odsjek suvremenih umjetničkih praksi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2021. godine, na smjeru novih medija. Članica je HDLU Istre, Udruge Forma i Društva vizualnih umjetnika – CRUX. Izlagala je na više skupnih i dvije samostalne izložbe. Živi i radi u Puli.

Gea Rajić rođena je 11.7.1997. u Rijeci. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli na odjelu grafičkog dizajna 2016. godine. Diplomirala je 2020. godine na preddiplomskom studiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (APURI), gdje trenutno pohađa diplomski studij na odjelu vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna. Na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva njezin eksperimentalni film Knjiga vjetra osvaja specijalnu nagradu žirija. U suradnji s glazbenom grupom Putokazi ostvaruje glazbeno-eksperimentalni film Omnibus Meandri, koji osvaja The Grand Prix Golden Violette na International Music Film Festivalu u Parmi. U programu Rijeka – Europska prijestolnica kulture sudjeluje kao autor u projektu Lungomare Art pri izgradnji Balthazargradskog kupališta. Krajem 2021. godine osniva udrugu Forma u kojoj se bavi pisanjem i provođenjem projekta usmjerenih prema kulturi i umjetnosti, te organizaciji manifestacije Samanj Kulture. Osvaja prvu nagradu za vizualni identitet festivala STIFF (Međunarodni studentski filmski festival) u Rijeci, a 2022. godine je izvoditeljica dizajna i vizualnog identiteta tog festivala. Od 2020. godine aktivno se bavi izradom glazbenih videa, radi kao neovisna dizajnerica, a postaje i video ambasadorica za Primorsko-goransku županiju.  Do sada je izlagala na dvije samostalne i više skupnih izložbi. Živi i radi u Pazinu.

Odgovori

Pin It on Pinterest