Donesena Odluka o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Pule

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule održanoj 11. listopada 2023. godine donesena je Odluka o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Pule.

Izradi Plana pristupat će se radi preispitivanja Odredbi za provedbu važećeg Generalnog urbanističkog plana Grada Pule u pogledu uvjeta smještaja i gradnje građevina na lokaciji osnovnoškolske namjene– Škola za odgoj i obrazovanje Pula u Rovinjskoj 6  na Monte Zaru, normativa i uvjeta za rješavanje prometa u mirovanju za građevine predškolske namjene, osnovnoškolske namjene i srednjoškolske namjene, te po potrebi izmjene i dopune kartografskih prikaza te ostalih sadržaja važećeg GUP-a koji će proizići iz planskog rješenja u skladu s razlozima za izmjenu i dopunu Plana.

Lokacija škole prepoznata je kao kvalitetna, no prostorni kapaciteti postojeće građevine ne odgovaraju trenutnim zahtjevima. Uslijed povećanja broja polaznika, kao i s ciljem organizacije kvalitetnog i primjerenog prostora za nastavu, utvrđena je potreba za osiguranjem dodatnih površina i prostora za odvijanje i organiziranje cjelodnevne nastave (učionica, kabineta te ostalih sadržaja), kao i potreba planskog definiranja, pored osnovnoškolskog, također i srednjoškolskog obrazovanja.

Postupak izrade i donošenja Plana provodit će se istovremeno, ali neovisno o već pokrenutim XI. Izmjenama i dopunama GUP-a Grada Pule, sve s ciljem njegove brže provedbe, a radi stvaranja prostorno planskih pretpostavki za planiranu rekonstrukciju postojeće građevine u skladu s aktualnim potrebama te radi sufinanciranja u cilju stvaranja preduvjeta za organiziranje cjelodnevne nastave, sukladno najavama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na sjednici se raspravljalo o prijedlogu Plana razvoja kulture Grada Pula-Pola za razdoblje 2023. – 2030. koji je dan na prvo čitanje.

Plan je usklađen s nacionalnim, regionalnim i lokalnim strateškim aktima, a ujedno korespondira i s europskim strateškim okvirom u kulturi. Svrha Plana je artikulirati strateški pravac razvoja kulture Grada Pula-Pola u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju, koji će objediniti potencijale, resurse i napore dionika u kulturi kako bi se osiguralo unaprjeđenje uvjeta rada i stvaranja u kulturi te održivi razvoj kulture, ojačala međunarodna, unutarsektorska i međusektorska suradnja te osiguralo sudjelovanje građana u kulturi.

Ključno bi bilo poticati suradnju kulturnog sektora i obrazovnih institucija, povećati dostupnost kulture i umjetnosti lokalnoj zajednici te ostalim posjetiteljima, razviti digitalnu platformu Događanja Pula-Pola Events, te povećati proračun za kulturu. Istaknut je problem prostorne prirode (koncertna dvorana, prostor za arhiv i skladištenje opreme), novih znanja i vještina te potreba razvoja kadrova u Upravnom odjelu za kulturu.

„Kultura postaje jasan identitet našeg grada. Oformit ćemo tim stručnih ljudi koji će razvijati temu Muzeja Grada Pule“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Prikupljeni prijedlozi i mišljenja bit će razmotreni te ukoliko bude moguće uvrstit će se u Plan razvoja kulture Grada Pule koji će ići na drugo čitanje na Gradsko vijeće Grada Pula-Pola.

Gradsko vijeće je donijelo i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja građevina na području Grada Pule te Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

Tematska točka sjednice bila je nacrt prijedloga Strategije zelene urbane obnove Grada Pula-Pola do 2030. godine na kojoj se vijećnicima prezentiralo što se sve dosad provelo i napravilo te su prezentirane tehničke smjernice za prilagodbu klimatskim promjenama kao dio razvojne politike.

Odgovori

Pin It on Pinterest