Održana panel rasprava: Manjine su temelje istarske multikulturalnosti

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija organizira niz panel rasprava, a nakon što su se proteklog mjeseca održale panel rasprave na temu poljoprivrede, turizma, zdravstva i gospodarstva uslijedila je peta panel rasprava pod nazivom „Naše bogatstvo: talijanska autohtona zajednica i nacionalne manjine“, koja se održala jučer u Bujama. Na raspravi su sudjelovali potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga, gradonačelnik Grada Buje-Buie Fabrizio Vižintin, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga zahvalila se organizatorima i gradonačelniku Buja na srdačnoj dobrodošlici.

„Ovo je prilika da dublje razmislimo o našem zajedničkom nasljeđu, raznolikosti i važnosti poštovanja različitosti u našem društvu. Koliko je Istarskoj županija važno njegovanje interkulturalnosti i kulture dijaloga između talijanske zajednice i hrvatske etničke većine, dokazuje upravo što se ovom panel raspravom obilježava važna 30. godišnjica osnutka Istarske županije i na tome Vam čestitam. Svojim Ustavom naša zemlja ustanovljena je kao nacionalna država hrvatskog naroda, ali i kao država pripadnika nacionalnih manjina u kojima su sloboda, jednakost i nacionalna ravnopravnost među najvišim vrednotama ustavnog poretka Republike Hrvatske. Hrvatska može biti ponosna na svoju mutlikulturalnost i predanost razvoju demokratskog poretka na osnovama tolerancije, suradnje i uzajamnog razumijevanja između većinskog naroda i nacionalnih manjina koje već stoljećima dijele ovaj prostor. Nažalost, ni najrazvijenija društva nisu otporna na izazove koji dolaze iz radikalnih i zlonamjernih segmenata društva, a koji se hrane najnižim ljudskim strastvima, na jeftini populizam koji se uvijek pojavljuje u vremenima izbora. Drago mi je da je Istarska županija, uvijek bila i ostala, bastion i pokazatelj svijetlosti u našoj zemlji. Tijekom povijesti kulturna baština nacionalnih manjina utkana je u kolorit hrvatske tradicije i vjerujem predstavlja nezamjenjivo nacionalno blago, stoga je važno stalno uspostavljati mostove dijaloga i razumijevanja kao podlogu za društveni i ekonomski razvoj“, poručila je potpredsjednica Vlade Šimpraga zaključivši kako nas raznolikost čini bogatima i jačim kao društvo.

Gradonačelnik Vižintin zaželio je svim uzvanicima i panelistima srdačnu dobrodošlicu u Buje: „Izrazito smo ponosni da se ova panel rasprava organizira u našem gradu, koji broji najveći broj pripadnika nacionalnih manjina, kako autohtone talijanske manjine tako i ostalih nacionalnih manjina u Istarskoj županiji. Svi smo mi ponosni na našu multikulturalnost koja nas obogaćuje i smatram kako je današnja rasprava još jedan način razvijanja pojma multikulturnog i višejezičnog društva.“

Zamjenica župana Acquavita poručila je kako se panel rasprava održava u sklopu svečanog obilježavanja 30 godina osnutka Istarske županije  i 80 godina od priključenja Istre matici Hrvatskoj: „Naša Županija se već od samog početka, donošenjem Statuta 1994. godine, definirala kao višenacionalna i dvojezična zajednica koja predstavlja jedinicu područne regionalne samouprave u okviru Republike Hrvatske.“

Prvu panel raspravu pod nazivom „Talijanska autohtona zajednica u Istri“, otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske autohtone zajednice u Hrvatskom saboru Furio Radin koji se prisjetio početaka organiziranja talijanske autohtone zajednice u Istarskoj županiji i posebitosti Istre koja se danas s razlogom smatra simbolom multikulturalnosti i suživota u Hrvatskoj. U panel raspravi sudjelovali su uz zamjenicu župana Jessicu Acquavitu i predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul, potpredsjednica Vijeća talijanske autohtone nacionalne manjine Istarske županije Cristina Fattori i zamjenica gradonačelnika Grada Umag-Umago iz redova pripadnika talijanske autohtone zajednice Floriana Bassanese Radin.

 Na drugoj panel raspravi pod nazivom „Nacionalne manjine u Istri“ sudjelovali su predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić, predsjednica Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“ Žužana Maša, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Miloš Bajić i tajnik Društva Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ Nikola Škoko. Sudionici rasprave su se složili kako su ponosni što žive u Istri i što, u suradnji s većinskim narodom, doprinose njezinom razvoju.

Na kraju panel rasprave pročelnica Tea Batel kazala je kako se s punim pravom gleda na Istru kao na ogledni primjer drugima kad su u pitanju baštinjenje i promocija našeg regionalnog identiteta, dio kojeg je svakako i multikulturalnost. „Nakon toliko godina suradnje dokazujemo da njegujemo naše zajedništvo, uvažavamo se i podržavamo, a to je sigurna sam slika Istre koju ćemo imati i u budućnosti“, zaključila je Batel zahvalivši svim panelistima i sudioncima na dolasku i doprinosu.

Odgovori

Pin It on Pinterest