Fond za sport Istarske županije: Sutra novi natječaj za financiranje školarine trenerima

Fond za sport, novina koju je lani inicirao istarski župan Boris Miletić, ujedno jedinstven takve vrste u Hrvatskoj, u 2022. godini polučio je veliki interes te je omogućio školovanje 97 trenera i trenerica s područja županije u stopostotnom iznosu. Što nas, pak, očekuje ove godine bilo je govora na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali istarski župan Boris Miletić, pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac i predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavičević.

„Drago mi je što današnju konferenciju održavamo uoči Dana istarskog sporta, koji će se večeras održati u Rovinju, a na svečanosti će biti dodijeljene nagrade najuspješnijim sportašima i klubovima u 2022. godini. Zadovoljstvo mi je ustvrditi da je već prve godine interes za Fond bio jako velik i izazvao je izuzetno pozitivne povratne reakcije, što samo potvrđuje značaj sporta u Istri. Fond je, podsjetit ću, u najvećoj mjeri usmjeren na trenerice i trenere. Lani smo osigurali 500 tisuća kuna, odnosno preko 66 tisuća eura, dok smo u ovoj godini povećali sredstva na 100 tisuća eura, odnosno za 250 tisuća kuna. I u ovoj godini većina sredstava bit će namijenjena za školarine budućih trenerica i trenera, koje ćemo također pokriti u stopostotnom iznosu“, kazao je župan ustvrdivši da je sport od velike važnosti za širu zajednicu, pogotovo danas kada naši mladi više žive u nekom virtualnom svijetu. Upravo iz tog razloga, smatra župan, potrebno je da i Županija dodatno potiče bavljenje sportom. 

„Ono što smatram bitnim ponoviti je da smo kao Istarska županija uspješno kandidirali i na kraju i dobili prestižnu titulu Europske regije sporta 2025. godine. Zasluge idu prije svega svim našim sportašima, klubovima i njihovim trenerima, ali i Županiji, gradovima i općinama koji ulažu nemala sredstava u sportsku infrastrukturu. Pred nama je jedan zamašnjak u tom segmentu i mislim da možemo biti svi skupa ponosni i ne samo u smislu profesionalnog sporta, već i amaterskog i rekreativnog“, kazao je župan dodajući da se pri evaluaciji kandidature za Regiju sporta  posebno ocjenjivao taj dio, odnosno zastupljenost svih dobnih skupina, oba spola, kao i osoba s posebnim potrebama u sportskim aktivnostima Istarske županije.

Pročelnik Glušac osvrnuo se na konkretne brojke: „U zadnjih 10 godina u sportsku infrastrukturu na području Istarske županije je uloženo preko 66 milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna. Ako bi uzeli taj ekvivalent na razini Republike Hrvatske, znači da je država trebala uložiti više od 10 milijardi kuna u sportsku infrastrukturu, a nije, što govori u prilog našoj natprosječnosti. Promatrajući petogodišnje razdoblje, od 2020. do 2025. godine, izdvajanja Istarske županije i istarskih gradova za sport iznose 71,5 milijuna eura. Brojke, dakle, pokazuju da je Istarskoj županiji i istarskim jedincima lokalne samouprave sport itekako bitan“.

Pročelnik se potom osvrnuo na novinu u Fondu za sport, a to je da će se dio sredstava ove godine namijenit županijskom Pljočkarskom savezu s ciljem osnivanja prve Istarske pljočarske lige osnovnih škola, a za uključenje postoji interes većeg broja škola.

„Mislim da ne treba puno ponavljati o važnosti sporta za naše mlade, ali itekako smo svjesni negativnog utjecaja pandemije COVID-19, na mentalno i fizičko zdravlje adolescenata. Iz tog je razloga, Županija povećala financiranje programa usmjerenih na mentalno zdravlje, a koje provodi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo. Tu je i poražavajući podatak o velikom broju pretile djece, ali i činjenica da je Hrvatska najdeblja nacija u Europskoj uniji. Stoga, želja je ove administracije da se svake godine povećavaju izdvajanja za sport“, zaključio je pročelnik Upravnog odjela župana.

Predsjednik Sportske zajednice Pavičević ustvrdio je da sport nije više zabava, već potreba jer je oko 33 % djece danas pretilo.

„Drugim riječima svako treće dijete je pretilo, a sigurni smo da se nitko od njih ne bavi sportom. Kroz Fond želimo potaknuti da se što više mladi uključi u neku sportsku aktivnost. Treneri su okosnica svakog kluba i oni su ti koji svojim radom okupljaju djecu i potiču njihov razvoj kroz sport i iz tog razloga najveći dio sredstava iz Fonda je usmjereno na njihovu edukaciju. Također, dio sredstava će i ove godine biti namijenjeno za održavanje planinarskih staza i tri planinarska doma, čime se želi potaknuti rekreacija što većeg broja građana Istre. S Planinarskim savezom Istarske županije pripremamo jedan program u sklopu kojeg bi se njihovi instruktori uključili u jednodnevne ili dvodnevne šetnje Istrom, a koje bi bile namijenjene školama“, istaknuo je Pavičević.

Prema do sada iskazanom interesu, ove se godine očekuje preko sto prijava trenerica i trenera na natječaj u sklopu Fonda, koji će prema najavi biti raspisan već sutra. Spomenimo i da će dio sredstava, ovisno o raspoloživim sredstvima, biti namijenjen i vrhunskom sportu, odnosno klubovima iz Istre koji igraju Europske lige ili kupove.

Odgovori

Pin It on Pinterest