Održana konferencija za medije povodom predstavljanja novog malog projekta u zajednici „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“

U Medulinu je jučer, 17. 10. 2023., održana konferencija za medije povodom predstavljanja novog malog projekta u zajednici „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“, čije se aktivnosti očuvanja i valorizacije Medulinske lokve nadovezuju na uspješno proveden projekt „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE“ održanog u periodu od 10./22. do 06./23.

Kao kod prvog, tako je i u ovom projektu inicijator i nositelj medulinska udruga Sakramenski, a partneri su Osnovna škola dr. Mate Demarina, Medulin i Javna ustanova Kamenjak. Oni će sa svojim specifičnim znanjima i iskustvima doprinijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva projekta, u suradnji i u međusektorskom partnerstvu javnog, gospodarskog i civilnog sektora s relevantnim dionicima lokalne zajednice: Općinom Medulin, komunalnim poduzećem Med eko servis d.o.o. te inicijativom mještana za zaštitu lokve. Projekt je ukupne vrijednosti 6.903,17 €, a financira se iz dva izvora: Općina Medulin podržava provedbu njegovih aktivnosti iznosom od 3.403,17 €, dok drugi dio, u iznosu od 3.500,00 € sufinancira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva (Zaklada Istra). Potporu Zaklade udruga Sakramenski je ostvarila temeljem prijave projekta na ovogodišnji natječaj „Mali projekti za bolje sutra“.  

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, uvodno je istaknuo kako je ovaj mali projekt od velikog značaja za lokalnu zajednicu jer za cilj ima osnažiti njen društveni kapital i potaknuti promjene u svijesti i ponašanju svih mještana. Fokus je, naglasio je načelnik Kirac, na najmlađima, koje se želi educirati i uključiti u brigu za okoliš i posebno Medulinsku lokvu kao eko-sustav i element prirodne baštine u srcu Medulina, čiju bioraznolikost treba štititi i očuvati za nove generacije i budućnost. Dodao je kako će Općina Medulin uz iznos namijenjen sufinanciranju projekta, neposredno iz svog proračuna financirati nabavu sadnog materijala za uređenje okoliša lokve u vrijednosti od preko 8.000,00 €. Time će se prema projektu i u suradnji s krajobraznom dizajnericom Ivom Tominović Matas iz tvrtke Green hypnotic nabaviti 90 novih sadnica autohtonih stabala i grmolikog bilja koje će u cilju uređenja lokaliteta biti zasađene oko lokve.

Mirjana Siladić, predsjednica udruge Sakramenski izrazila je zahvalnost načelniku Kircu te Općini i Zakladi Istra na prepoznavanju značaja i ovog projekta udruge, koji će zahvaljujući pruženoj financijskoj potpori moći okupiti velik broj mještana i sudionika svih generacija u raznovrsnim i potpuno besplatnim aktivnostima i sadržajima. Naglasila je veliku ulogu volonterskog rada članova udruge Sakramenski, koji će vođenje, administraciju kao i organizaciju te operativnu realizaciju svih projektnih aktivnosti provesti bez naknade te time dati veliki doprinos i dodanu vrijednost projektu. Jednako tako, dodala je Siladić, edukatori JU Kamenjak, edukacije s djecom medulinskog vrtića provesti će bez naknade, odnosno naplate usluge, kao i djelatnici Med eko servisa koji će pripremiti teren za sadnju i pomoći u akciji sadnje, kao centralnoj aktivnosti projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“.

O akciji sadnje više je rekao Ivan Vujica iz Med eko servisa – komunalnog poduzeća Općine Medulin, najavivši planirani termin njenog održavanja, subotu 11. studenog 2023. godine, kada će se na lokalitetu Medulinske lokve okupiti predstavnici projektnih partnera i suradnika te nakon proljetos zasađenih 39 sadnica, u ovoj prilici zasaditi ukupno 90 novih sadnica mediteranskih stabala i biljaka te time urediti i oplemeniti okoliš lokve kako na korist ljudima koji tu borave i žive tako i na korist životinja koje će se moći i hraniti te u krošnjama i grmovima pronaći zaštitu i sigurnost. Uputio je u ovoj prilici poziv svim mještanima kao i posjetiteljima koji i inače dolaze uživati u ovoj maloj prirodnoj oazi u Medulinu, da se pridruže i uključe u samu akciju sadnje te time kroz jedno prijepodne i zajedničko druženje u zajedničkoj volonterskoj akciji učine nešto zaista dobro i plemenito za svoje mjesto i jedinu preostalu lokvu u njemu.

Kristijan Siladić, pokretač ideje o zaštiti Medulinske lokve i inicijator FB grupe „Medulinska lokva“, izrazio je u ime inicijative mještana za zaštitu ovog lokaliteta zadovoljstvo i zahvalio načelniku Kircu i Općini Medulin, koja je pokazala političku volju i senzibilitet te krenula u smjeru zaštite i očuvanja ovog mjesta posebnog i značajnog za Medulince, a bitnog također kao eko-sustav čija bioraznolikost vrijedi čuvanja i valorizacije. Uz udrugu nositelja projekta, ostale partnere i suradnike, i sama inicijativa uključiti će se u aktivnosti, promovirati ih putem FB grupe te sudjelovati u akciji sadnje koja će, dodao je Siladić, zasigurno doprinijeti ciljevima koje inicijativa zagovara i podržava.

Ravnatelj Javne ustanove Kamenjak, Aljoša Ukotić, istaknuo je značaj i ulogu edukacije mještana, a posebno najmlađih o bogatstvu i bioraznolikosti prirode našeg podneblja, a u ovom slučaju o Medulinskoj lokvi kao staništu i eko-sustavu. U tom smislu pojasnio je kako će upravo edukatori i biolozi, zaposlenici Javne ustanove provesti u sklopu projekta edukativne radionice s mališanima iz Dječjeg vrtića Medulin te će 50-tak djece saznati kakve su sve uloge lokve imale kroz povijest, a na licu mjesta će upoznati današnje stanovnike Medulinske lokve. Kroz element igre i pripovijedanja, edukativno druženje s najmlađim sumještanima stvoriti će tako neraskidivu vezu medulinskih mališana s njihovom lokvom.

Profesorica biologije Natalija Zoričić iz OŠ dr. Mate Demarina Medulin predstavila je aktivnosti u kojima će unutar projekta sudjelovati upravo učitelji i učenici medulinske osnovne škole. Ona će kao razrednica 7. razreda te voditeljica grupe „Mladih prirodnjaka“ u projekt uvesti učenike viših razreda, a uz nju tu je i učiteljica razredne nastave Jasminka Zović koja će voditi učenike nižih razreda. Obje će dobne skupine sudjelovati u edukativnim predavanjima i radionicama na temu Medulinske lokve koje za njih pripremaju profesorice s pulskog Sveučilišta, doc. dr. sc. Petra Burić (Fakultet prirodnih znanosti) i izv. prof. dr. sc. Ines Kovačić (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti). U projektu sudjeluje i profesorica likovne kulture Mirjana Konta koja će voditi edukativno-kreativne i likovne radionice s učenicima viših razreda. Učenici će osmisliti dizajn bedževa koji će kroz projekt biti izrađeni te po motivima koje će sami pripremiti, ručno oslikati platnene torbe. Navedeni će radovi postati jedinstveni hand made promotivni artikli projekta. 

U završnici konferencije za medije voditeljica projekta Sonja-Barbara Bader predstavila je ostale projektne aktivnosti i suradnike. Udruga za lukavstvo i animaciju djece Puppeta iz Pule će s učenicima nižih razreda provesti edukativne lutkarske radionice te osmisliti i u prilici akcije sadnje (11.11.2023.) izvesti edukativni lutkarski igrokaz posvećen Medulinskoj lokvi i njenim stanovnicima. Istoga dana, uz lokvu će djeca moći sudjelovati u dvije radionice pod vodstvom uključenih učiteljica medulinske škole; oslikavanje kućica za ptice i priprema zdravog obroka za stanovnike lokve. Također, u sklopu projekta oko lokve će biti postavljeni informativno-edukativni znakovi koji će ukazivati posjetiteljima kako se uz lokvu ponašati te kako biti u skladu sa njenim biljnim i životinjskim svijetom. Posebna aktivnost projekta provesti će se u suradnji s udrugom ljubitelja fotografije Format iz Pule, a to je foto-natječaj u kojemu mogu sudjelovati i mali i veliki fotografi s fotografijama snimljenim na lokalitetu Medulinske lokve, a glasati će se za omiljenu fotografiju lajkovima putem platforme FB stranice „Medulinska lokva“. Za najbolje tri fotografije nagrada će biti poklon bon u trgovini tehničke robe u vrijednosti od 50, 100 i 150 €. Izborom fotografija pristiglih na foto-natječaj biti će potom tiskan kalendar posvećen Medulinskoj lokvi, a koji će uz ostale promotivne materijale i rezultate projekta biti predstavljen na završnom događaju i druženju sudionika, suradnika i partnera projekta, planiranom u prosincu, kao posljednjoj aktivnosti malog, VELIKOG te iznimno vrijednog projekta u zajednici „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“.

Odgovori

Pin It on Pinterest