Održana 20. sjednica Skupštine Istarske županije

Na današnjoj 20. sjednici Skupštine Istarske županije, u Pazinu, vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Ugovora o financiranju nabave 5 sanitetskih vozila Nastavnom zavodu za hitnu medicinu IŽ. Naime, od 1. siječnja ove godine NZHM IŽ preuzeo je djelatnost sanitetskog prijevoza, koja je do tada bila pod ingerencijom Istarskih domova zdravlja, a kako stoji u obrazloženju naslijeđen je zastarjeli vozni park od ukupno 45 vozila prosječne starosti 8 godina. Vozila bi zbog velikog broja prijeđenih kilometara trebalo obnavljati svake četiri godine. Zavod u svom zahtjevu dalje navodi kako je u narednom periodu nužna intenzivna obnova voznog parka sanitetskog prijevoza, kako bi se osiguralo konstantno pružanje kvalitetne usluge sanitetskog prijevoza pacijenata diljem Istarske županije. Budući da Zavod nema vlastitih sredstava za obnovu voznog parka, sukladno Ugovoru Istarska županija će tijekom 2024. godine financirati nabavu pet sanitetskih vozila u predviđenom iznosu od 549.948,44 eura.

Također, jednoglasno je usvojen i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Ugovora o financiranju izrade glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju sedam objekata Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, u iznosu od 272.500,00 eura. Odluka predviđa dodjelu sredstava Istarske županije Nastavnom zavodu za hitnu medicinu za izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju sedam objekata za potrebe hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza. Zavod je u svom zahtjevu naveo kako ne raspolaže vlastitim prostorima, već obavlja svoje djelatnosti u prostorima Istarskih domova zdravlja, dok je uprava smještena u prostoru Istarske županije. Nadalje, prostori u kojima su smještene Ispostave Zavoda ograničavaju mogućnost pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite, iz kojeg razloga je potrebno osigurati kvalitetne uvjete za rad zdravstvenog osoblja, kao i uvjete za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pacijenata kroz izgradnju sedam objekata hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza. Stoga bi, kako se navodi, izgradnja prepoznatljivih, energetski učinkovitih objekata hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza rezultirala smanjenjem režijskih troškova Zavoda, smanjenjem negativnog utjecaja na okoliš, poboljšanjem uvjeta rada zaposlenika, optimiziranjem rezultata resursa zdravstvenog sustava, rješavanjem pitanja stambenog zbrinjavanja deficitarnog kadra te najvažnije – povećanjem jednake dostupnosti zdravstvene zaštite u svim ispostavama Zavoda.

Govoreći o Polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2023. godinu, resorna pročelnica za proračun i financije Barbara Škreblin-Borovčak kazala je da je u izvještajnom razdoblju proračun raspolagao sa sredstvima u visini od 123 milijuna eura što je 50 % od plana i za 14 % više nego lani. Utrošeno je 95,5 milijuna eura što je 39 % od plana i na razini prethodne godine. Ulaganja u investicije u prvom polugodištu iznosilo je 2 milijuna eura. Proračun je u prvih šest mjeseci bio solventan te su uredno izvršavane obveze.

Na sjednici su usvojeni i prijedlozi Odluka kojima se ukidaju ovlaštenja za davanje koncesija na pomorskom dobru općinama Fažana, Vrsar, Funtana, Medulin i Tar-Vabriga, te gradovima Puli, Poreču, Novigradu, Umagu i Vodnjanu.

Na aktualnom satu postavljeno je i pitanje o početku radova na adaptaciji i opremanju Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju, a prema riječima pomoćnice pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Davorke Maras-Tkačuk, jučer je potpisan ugovor s odabranim izvođačem radova, dok će građevinski radovi započeti 25. listopada. Rok za završetak radova je 15 mjeseci pa se okončanje projekta očekuje koncem iduće godine.

Govora je bilo i o nedostatku kadra u zdravstvu i socijali te je Skupština obavještena da je u tijeku Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu Programa mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe Istarske županije, a pri njegovom okončanju Program će biti predstavljen i Skupštini Istarske županije.

Aktualno je i pitanje satnice pomoćnika u nastavi na što se osvrnuo pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac koji je kazao da je sada vrijeme stvaranja proračuna za sljedeću godinu, a Istarska županija je zakazala sastanak s pomoćnicima u nastavi za sljedeći tjedan kako bi pregovarali o novoj cijeni satnice.

„Bitno je naglasiti da je sadašnja satnica koju primaju pomoćnici povećana za 26,6 % 1. siječnjem ove godine i iznosi 0,25 centi po satu više nego u Gradu Puli. Županija neće kaskati, a već sada iznos koji Županija plaća za pomoćnike u nastavi je među najvišima u RH, a od svih jedinica lokalne samouprave, možda je jedino kolega Basanesse iz Umaga na toj razini“, poručio je pročelnik.

Vijećnik Ivan Jakovčić iznio je dvije inicijative. Prva se odnosi na ilegalnu radnu snagu prisutnu u Istri te je predložio da Županija proba riješiti taj problem jer se radi ne samo o humanom, političkom i ekonomskom pitanju, već i kako ćemo živjeti s ljudima koji su ilegalno kraj nas.  Stoga, vijećnik smatra da im treba pomoći, ali legalizirati im status na što je župan Boris Miletić odgovorio da, iako navedeno nije pod ingerencijskom Županije, pokrenut će to pitanje na prvoj sjednici Hrvatske zajednice županije kada budu prisutni i članovi Vlade RH te ministri. 

Druga inicijativa se odnosi na pokretanje brenda „Istarske jeseni“ u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije, a sve s ciljem promocije brojnih manifestacija koje se u to doba godine održavaju u Istri, poput Sajma pršuta u Tinjanu, Dane tartufa u Livadama, Kestenjade u Oprtlju i sl. Župan je inicijativu prihvatio.

Odgovori

Pin It on Pinterest