Brojne inicijative i ideje za devetu godinu provođenja projekta zavičajne nastave

Istarski župan Boris Miletić prisustvovao je jučer, u Pazinu, konstituirajućoj sjednici Koordinacije za institucionalizaciju zavičajnosti/zavičajne nastave u Istarskoj županiji, a čiji je ujedno i predsjednik. Sjednici su prisustvovali i zamjenica predsjednika Koordinacije za zavičajnu nastavu Dijana Muškardin, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost i operativni voditelj projekta institucionalizacije Vladimir Torbica, zamjenica župana i članica Koordinacije  Jessica Acquavita, te članice Miranda Damjanić Roce, Karmen Uljanić i Slavica Ćurković.

U uvodnom predstavljanju, ravnateljica OŠ Vladimira Gortana u Žminju Miranda Damjanić Roce istaknula je da u Radnoj skupini za implementaciju zavičajne nastave u osnovne škole djeluje od 2014. godine, trenutno u ulozi predsjednice. Dijana Muškardin, profesorica hrvatskog jezika i povijesti i bibliotekarka predaje povijest u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, predsjednica je Radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u srednje škole, a u istoj je od 2016. godine. Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića i glavna izvršna producentica Sajma knjiga u Puli predsjednica je Radne skupine za suradnju s javnopravnim tijelima, visokoškolskim i znanstvenim institucijama te institucijama i udrugama u kulturi, dok je odgajateljica savjetnica Karmen Uljanić predsjednica Radne skupine za implementaciju zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova, u kojoj je aktivna od samih početaka, točnije od 2014. godine. Uz spomenute četiri, nedavno je osnovana i peta Radna skupina, čiji je zadatak predstavljanje i popularizacija projekta institucionalizacije zavičajnosti/zavičajne nastave, a predsjednica je Petra Orbanić.

Pročelnik Torbica je ukratko podsjetio na značaj projekta institucionalizacije zavičajne nastave, pokrenut 2014. godine: „Voljeti zavičaj uči se od malih nogu. To je važno iz više razloga, jer što više volimo svoje znat ćemo voljeti i tuđe, i samim time stvarati pozitivan odnos prema svakome. Uz obrazovni, to ima i odgojni karakter u stvaranju kompletne osobnosti, jer se na taj način opća kultura pojedinca podiže na višu razinu. A kada se to želi institucionalizirati, onda o zavičajnosti govorimo s dužnim poštovanjem“.

Uslijedio je osvrt do sada učinjenog, kao i iznošenje prijedloga Radnih skupina tako da je bilo govora i o Festivalima zavičajnosti te dvojezičnom priručniku za Zavičajnu nastavu, koji će do kraja godine biti podijeljen svim mentorima. 

Župan Boris Miletić kazao je da je lijepo čuti različite ideje i inicijative, a posebno mu je drago što su projekt zavičajnosti prigrlili djeca i učenici, u što se i sam imao prilike uvjeriti na ovogodišnjim Festivalima zavičajnosti. Regionalni identitet i posebnosti Istre, smatra župan, naše su bogatstvo i moramo ih čuvati i promovirati.

U pedagoškoj / školskoj godini 2023./2024. program zavičajne nastave će se provoditi u 25 predškolskih ustanova, 46 osnovnih i 23 srednje škole s područja Istarske županije.

Koordinacija za zavičajnu nastavu je stručno i savjetodavno tijelo župana koje obavlja sljedeće poslove: sudjeluje u pripremi i donošenju programa kojima je cilj poticati zavičajnu nastavu u predškolskim ustanovama te osnovnim i srednjim školama na području Istre; osmišljava i predlaže projekte za promociju istarskog zavičajnog identiteta putem kojih će se djeci približiti specifičnost određenog područja Istre, odnosno njegova povijest, dijalekti, spomenici i nematerijalna baština; daje mišljenje i prijedloge te prati ostvarivanje pojedinih projekata koji promoviraju istarski zavičajni identitet; informira župana o pozitivnim propisima i drugim pitanjima koja utječu na provedbu institucionalizacije zavičajne nastave i dr.

Odgovori

Pin It on Pinterest