Održana radionica izrade tradicionalnog Barbanskog kolača u konobi Vorichi

Povodom Dana kruha, Mirjana Prgomet čuvarica tradicije Barbanštine, održala je radionicu izrade Barbanskog kolača kojeg će konoba Vorichi  nuditi svojim gostima. Također, cilj radionice bio je da se znanje prenese na mlađe generacije te da se ova tradicionalna slastica očuva od zaborava.

Kolač je prepoznatljiv je po načinu rezanja i oblikovanja, a iza kolača stoji vrlo zanimljiva priča.

Takvi tradicijski kolači su se najčešće nosili na svadbe. Stari svat (od strane mladoženje) i domaćin (od strane mladenke) su svaki nosili na ruci obješen po jedan kolač. Jedan kolač se posebno napravio za mladence. Oni su zajednički lomili taj kolač. Smatralo se da će onaj kome u rukama ostane veći komad kolača, u braku biti „glavni“. Svaki svirač u svatovima (najčešće su to bili svirači na roženicama ili na mihu) je kući, kao svoju plaću, odnio po jedan manji kolač. Također, kolač se obavezno pekao za „likuf“ (kad se kuća stavila pod krov) kako bi se obilježio taj važan događaj.

U današnje vrijeme se na Barbanštini još uvijek mogu naći vrijedne domaćice koje znaju pripremiti takve tradicijske kolače. Nije to više isti kolač što se sastojaka tiče, jer se dodaje još ponešto da bude mekši i ukusniji, ali oblikom su potpuno jednaki. Cilj ove radionice jest da se Barbanski kolač, kao sastavni dio naše kulture i tradicije još uvijek priprema za velike svečanosti i posebne događaje u obitelji ili društvenoj sredini.

Mirjana Prgomet je ovu radionicu posvetila u čast velikom prijatelju i novinaru Davoru Šišoviću koji je pratio sve gastrononomske manifestacije i pisao o tradicionalnim slasticama s područja Općine Barban, pa tako i o Barbanskom kolaču te time pridonio da se ova slastica valorizira i očuva od zaborava.

Za sve koji ovu ukusnu tradicionalnu slasticu žele pripremiti kući, šaljemo recept koji nam je prezentirala Mirjana Prgomet:

Barbanski kolač

4 cijela jaja

4 žumanjka

30 dkg šećera

2 vanilin šećera

3dcl mlijeka

8 dkg (svježeg) kvasca

1dcl maslinovog ulja

10 dkg domaće masti

2 limuna-korica

2 naranče-korica

1dcl.ruma

1-11/2kg brašna

U kvasac dodamo 1 žlicu šećera i brašna i 1 dcl mlijeka, pustimo dizati.

Jaja sa šećerom malo izmiješano dodamo postepeno uz stalno miješanje brašno mlijeko,dignuti kvasac,masnoću ,koricu limuna naranče i rum.

Brašna dodajemo toliko da dobijemo glatko čvrsto(ne pretvrdo)tijesto. Pustimo kisati, premijesimo i još jedanput pustimo da se tijesto digne.

Premijesimo i oblikujemo u krug prema slici, narežemo i krajeve spojimo sa cvijetom učinjenim od komada tijesta .Premažemo sa žutanjkom pomiješanim sa žlicom maslinovog ulja.

Pečemo 1 sat na 180 stupnjeva.

Odgovori

Pin It on Pinterest