Svečano otvorena izložba „Nestalna stvarnost“ u galeriji Novo

Foto: Gea Rajić

Pula je dobila novi galerijski prostor

Otvorenje novog pulskog izlagačkog prostora – galerije Novo i izložbe „Nestalna stvarnost“, dio produkcije organizacije KIBLA iz Maribora, održano je u četvrtak, 19. listopada u na adresi Laginjina 7 (nekadašnji prostor Istarskih knjižara). Galerija Novo prezentacijski je i produkcijski prostor koji djeluje u okviru udruge Metamedij, u partnerstvu s udrugama Atanor, Faro11 i Labin Art Express XXI, kao rezultat suradnje neformalne platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre MI plus. O samom procesu potražnje i dobivanja prostora na otvaranju je govorio predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan.

– Galerija Novo je rezultat dugotrajnog napora platforme MI plus, koju je od 2015. koordinirala udruga Metamedij uz partnere iz javnog i civilnog sektora. Od samog početka, naš cilj je bio stvaranje produkcijsko-prezentacijskog prostora koji je uvršten u drugu Istarsku kulturnu strategiju. Platforma se uključila i u razvoj više strateških dokumenata na razini grada pa je potreba za takvom vrstom prostora uvrštena i u Plan razvoja kulture Grada Pule. Zajedno s partnerima udrugama Atanor, Faro11 i Labin Art Express XXI aplicirali smo na natječaj grada za dobivanje prostora zajedničkim programom koji je bio dobro prihvaćen stoga ovom prilikom zahvaljujem i Gradu Puli i svim partnerima uključenim u ovaj projekt, kazao je Jurcan te se zahvalio i suradnicima iz udruge Metamedij Marijeti Bradić, Borisu Vinceku i Andrei Vidović koji su zadnjih nekoliko mjeseci radili na obnovi galerije i organizaciji izložbe.

Pročelnica za kulturu Grada Pule Emina Popović Sterpin je kazala da je vrlo uzbuđena jer se ne događa tako često da grad dobiva novi prostor za kulturu.

– Stoga smatram da je ovo jedan važan mikro povijesni događaj za Pulu. Grad je prepoznao ovu inicijativu i pomogao u pronalasku prostora, a posebno mi je drago da je to baš ovaj prostor jer se na taj način nastavlja stvarati jedan umjetnički kvart u srcu grada. Tu je Istarsko narodno kazalište, HUIU blok, a sada i nova galerija, a nadam se da ćemo se u budućnosti proširiti s kulturnim prostorima i u zgradi preko puta. Drago mi je i da je ovo galerija za vizualne umjetnosti, a pogotovo za interdisciplinarne umjetničke prakse i nadam se da će u svom programu biti posvećena i produkciji mladih umjetnika te da će surađivati i s lokalnom zajednicom, kazala je pročelnica Popović Sterpin i čestitala svima iz platforme Mi plus uz nadu da je ovo samo početak jedne dugoročne kulturno-umjetničke avanture.

Pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica je ustvrdio da je galerija Novo prostor koji je Puli sigurno nedostajao i koji je nastao upravo zahvaljujući zagovaranju.

– Još jedan iskorak koji ćemo učiniti 2024. godine rezultat je zagovaranja, a prvenstveno zahvaljujući primjeru natječaja Zlatna lubenica. Istarska županija će sljedeće godine otvoriti jedan novi javni poziv kojim ćemo financirati mladog umjetnika s iznosom od 12 do 15 tisuća eura u ostvarivanju svog umjetničkog djela. Budući da je ovo i produkcijski prostor vjerujem da ćemo i u tom segmentu dobro surađivati. Izrazio bih i zadovoljstvo što ste započeli s KIBLOM iz Maribora jer svatko tko poznaje vizualnu umjetnost zna što je KIBLA, a pogotovo zna tko je kustos Peter Tomaž Dobrila, kazao je Torbica i dodao da vjeruje da je ovo jedan lijep znak u kojem će pravcu ovoj prostor ići.

Marijeta Bradić iz udruge Metamedij se brojnim okupljenima obratila u funkciji voditeljice galerije i predstavila program koji će se u galeriji Novo održavati do kraja godine.

– Kada smo pokretali ovu galeriju naša je vizija bila da ona postane jedno mjesto susreta mladih te prostor za razmjenu ideja, iskustava i vještina mladih lokalnih umjetnika. Ovaj prostor će, osim kao izložbeni djelovati kroz nekoliko programskih pravaca pa ćemo tako pripremiti i diskurzivne programe – od konferencija, okruglih stolova, razgovora s umjetnicima sve do tematskih predavanja. Kao što smo već čuli galerija će funkcionirat i kao produkcijski prostor i nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti ovdje provoditi rezidencijalne programe s mladim umjetnicima te edukativne i kreativne radionice. Do kraja godine pripremili smo nekoliko izložbi i radionica pa već sada mogu najaviti da ćemo surađivati s mladim lokalnim umjetnicima i stručnjacima poput Alexa Brajkovića, kustosice Elene Apostolovski te kustosice Irene Borić sljedeće godine kroz kuriranje festivala Media Mediterranea, kazala je Bradić i predala riječ partnerima.

Noel Mirković je ispred Labin Art Expresaa XXI izrazio zadovoljstvo što je ovaj prostor stavljen u funkciju budući da je udruga u Puli gostovala s Bijenalom industrijske umjetnosti, a sada ima i prostor u kojem svoje projekte može realizirati.

– Koliko ja znam ovo je prvi put da udruge iz više krajeva Istre imaju jedan prostor u Puli za realizaciju svojih programa i rezidencija, a to je ono što će LAE ovdje i raditi. Tu će biti postavljena jedna od izložbi sljedećeg, 5. Bijenala industrijske umjetnosti, a prije nje tu će gostovati umjetnici koji dolaze na rezidencija za Bijenale, kazao je Mirković.

Ivana Čehić Rabljenović iz udruge Faro11 zahvalila se Gradu Puli na pružanju ovakvog prostora te udruzi Metamedij na realizaciji te svima iz Mi plus platforme.

– Naše aktivnosti su ponajviše usmjerene ka novomedijskoj umjetnosti i promociji mladih umjetnika tako da se odlično uklapamo u cijelu ovu priču. Program koji ćemo mi ovdje pripremiti bit će samostalna izložba pobjednika natječaja GRISIAyouth koji se održava svake godine u Rovinju. Drugi projekt koji radimo usmjeren je ka mladima srednjoškolske dobi, a za njih imamo natječaj vezan uz novomedijsku umjetnost gdje izrađuju svoje radove pod mentorstvom priznatih umjetnika koji rezultiraju izložbom, kazala je Čehić Rabljenović.

Predsjednica udruge Atanor Nela Simić se također zahvalila Gradu Puli i svim partnerskim udrugama na zaista velikom odrađenom poslu.

– Drago nam je što je grad prepoznao naše nastojanje i ovu fokusiranu viziju da jedna galerija s ovako specifičnim programom nastane ovdje u Puli. Kao udruga Atanor prvenstveno smo fokusirani na produkciju mladih umjetnika kroz niz programa. Fokusirani smo na rad s galerijama kroz konferenciju Izazovi galerija u razvoju publike i Reli po galerijama koji će ove godine doživjeti svoje deveto izdanje. On će se u Puli održati 4. studenog, a jedna od postaja Relija biti će i galerija Novo. Također imamo i jedan zanimljiv projekt koji provodimo već dugi niz godina, a riječ je o ciklusu „Samo jednom prvi put“ za mlade umjetnike, a njime zapravo pokušavamo mlade kustose naučiti kako da postave svoj prvi projekt te da krenu s mladim umjetnicima iako nisu ograničeni u tom izboru, kazala je Simić.

Kustos Peter Tomaž Dobrila ukratko je predstavio radove umjetnika koji čine postav izložbe „Nestalna stvarnost“, a to su Nataša Berk, Alice Daeun Kim, Tadej Droljc, umjetnik name:, Nika Erjavec, Toni Soprano Meneglejte i Valerie Wolf Gang.  

”Homo ludens, čovjek koji se igra, središte je i polazište, esencija i bit prostora i simulacije prostora. Može li opstati pokušaj ilustracije stajanja, postojanja i propadanja? S umjetnošću, estetikom i etikom – može. Sa sviješću i sviješću. S mišlju i djelom. Ulaskom u umjetničko djelo, šetnjom kroz njega, lutanjem i upoznavanjem, poimanjem i otkrivanjem, nalazimo se u personificiranom, intimnom odnosu, koji doživljavamo kao umjetnički kodificirano iskustvo i svojevrsni odgovor na naš angažman. Ambijentalni, audiovizualni doživljaj, ambijentalna i okolišna kupka ujedno su i sauna i masaža, fitness i Loch Ness našeg osobnog “dodira” i širih, prostornih i društvenih refleksija koje uspostavljaju naš odnos prema umjetnosti, predmetima, strojevima, materijalima, procesima u ekvidistantni krug naših života, koji se slučajno pojavljuju na izložbi i ostaju u sastavu umjetničkog djela kao autonomni izraz svoje autorizirane spontanosti’, piše kustos Peter Tomaž Dobrila u opisu postava.

Izložba ostaje otvorena do 12. studenog i može se razgledati od ponedjeljka do srijede od 10 do 14 sati te u četvrtak i petak od 17 do 20 sati. Donatori: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula i Zaklada Kultura nova.

Odgovori

Pin It on Pinterest