Održana konferencija povodom 70 godina darivanja krvi u Republici Hrvatskoj

Cijelu fotogaleriju pogledajte na linku: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=pulskasvakodnevnica&set=a.868210328021538

U Park Plazi Histria u Puli održana je konferencija povodom 70 godina darivanja krvi u Republici Hrvatskoj kojoj je prisustvovao istarski župan Boris Miletić. Konferencija se održala u spomen na akciju darivanja krvi koja je organizirana 25. listopada 1953. godine kada je u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Upravo tom akcijom u Hrvatskoj je započelo darivanje krvi utemeljeno na osnovnim načelima koja se primjenjuju i danas –dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno darivanje krvi.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je svim darivateljima i darivateljicama veliku 70. obljetnicu darivanja krvi u Republici Hrvatskoj. „Darivanje krvi je znak humanosti, plemenitosti i primanje sreće i zadovoljstva na koji posebno u Istri, zbog velikog broja donatora, možemo biti zadovoljni i ponosni.“ – kazao je Miletić izrazivši nadu da se nikad neće dogoditi nestašica krvi onima kojima je ona najpotrebnija.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pule Jasna Vekić kazala je kako joj je iznimno drago što se ovako važna obljetnica obilježava na svečani način i da se šalje jasna poruka kako se krv ne može umjetno proizvoditi već ju može samo darovati druga osoba.

Na konferenciji je sudjelovao i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Nakon podjele zahvalnica Istarske županije koje je župan Miletić uručio Crvenom križu Istarske županije i gradskim društvima Crvenog križa održane su dvije panel rasprave na kojima je sudjelovala struka i sami darivatelji krvi.

Vrijedi istaknuti kako krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, odnosno, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine, tjelesne težine iznad 55 kg, (proporcionalno visini) te tjelesne temperature do 37°C. Svaka zdrava osoba između 18 i 65 (70) godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, 3 do 4 puta tijekom jedne godine. 

Osim obljetnice 70 godina dobrovoljnog davanja krvi, Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava i dvije druge obljetnice – 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Odgovori

Pin It on Pinterest