Policija educirala građane kako se zaštititi od raznih oblika prijevara

Na području mjesnih odbora grada Pule te u Novigradu, Fažani i Lupoglavu policija educirala građane
Foto: PU istarska
Policijski službenici za prevenciju iz Ureda načelnika održali su tijekom listopada edukacije u sklopu preventivnog projekta policije ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće” na području mjesnih odbora grada Pule te u Fažani, Lupoglavu I Novigradu gdje je održano predavanje i na talijanskom jeziku za pripadnike talijanske nacionalne manjine.

Naime, Policijska uprava istarska je tijekom 2022. godine predstavila preventivni projekt koji se kontinuirano nastavlja i tijekom ove godine, a usmjeren je na zaštitu osoba u ”zlatnim godinama”. Projekt je nastao u suradnji s Istarskom županijom i Radio Istrom, koja je uz pomoć pazinskih umirovljenika  izradila radijske spotove u kojima se građane upoznaje s najčešćim oblicima prijevara. U sklopu projekta Policijska uprava istarska je napravila i preventivni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku koji se distribuira u ordinacije obiteljske medicine, ljekarne, čitaonice i na druge lokacije koje posjećuju starije osobe.

Na edukaciji u sklopu preventivnog projekta ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”  građani su upoznati sa ciljevima preventivnog projekta, dobili su informacije o najčešćim modalitetima prijevara  sa kojima su bile suočene starije osobe, upoznati sa važnosti zaštite njihovih osobnih podataka, da ne dijele ili priopćavaju osobne podatke nepoznatim osobama te savjetovani da budu oprezni prilikom komunikacije sa nepoznatim osobama putem telefona, društvenih mreža, ali i na kućnom pragu te da se prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti na njihovu štetu u smislu preuzimanja obaveza ili potpisivanja dokumenata savjetuju sa osobom od povjerenja.

Osim klasičnih vrsta prijevara, sve učestalije su i prijevare putem interneta, kod kojih starije osobe također mogu postati žrtve, s obzirom da i same sve više koriste internet i društvene mreže.

Policijski službenici građane su poučili osnovnim načinima samozaštite, a to su:

  • ne puštajte u dom nepoznate osobe – oni koji vas trebaju vratit će se poslije kada osigurate nazočnost osobe od povjerenja
  • ne nasjedajte na ljubaznost nepoznate osobe pred vratima
  • ništa ne potpisujte prije nego se posavjetujete sa osobom od povjerenja
  • ne dijelite osobne podatke putem društvenih mreža ili putem telefona
  • ne pristajte na nove ponude pružatelja usluga prije nego se posavjetujete sa osobom od povjerenja. 

Građani su izrazili zadovoljstvo predavanjima i pohvalili proaktivno djelovanje policije, imali su priliku aktivno se uključiti u raspravu i postavljati pitanja za određene specifične probleme i razmijeniti korisne informacije o sigurnosti u njihovoj zajednici i zapažanjima iz okoline.

Policijski službenici nastavit će i u narednom razdoblju provoditi ovakve edukacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti i zaštite naših sugrađana starije dobi.

Odgovori

Pin It on Pinterest