Potpisan ugovor o održavanju napuštenih grobnih mjesta na gradskom groblju Monte Giro u Puli

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul danas je u Komunalnoj palači primio predsjednicu Udruge Talijana iz Pule i Istre (AICI) Graziellu Cazzaniga Palermo te direktora trgovačkog društva Monte Giro Darka Bijelića nakon što su krajem listopada potpisali ugovor o održavanju napuštenih grobnih mjesta na gradskom groblju Monte Giro u Puli.

Obzirom na veliki broj napuštenih grobnih mjesta u Puli, Udruga Talijana iz Pule i Istre, trgovačko društvo Monte Giro te Grad Pula kao vlasnik trgovačkog društva odlučili su zajednički surađivati kako bi se problem napuštenih grobnih mjesta krenuo rješavati te kako bi se napuštene grobnice očuvale budući da predstavljaju spomeničko i kulturno naslijeđe vezano za bogatu povijest Grada Pule.

„Kako bi se takvo kulturno i spomeničko naslijeđe dugotrajno očuvalo, Grad Pula je izdao suglasnost za sklapanje ugovora o održavanju“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul pritom nadodavši kako je ponosan na suradnju svih uključenih strana i na potpisani ugovor koji je rezultat zajedničkog truda i rada.

„Suradnja između svih uključenih u ovu inicijativu ne staje samo na potpisanom ugovoru, ona se nastavlja i razvija i dalje. Želim zahvaliti Upravi Monte Gira i Udruzi Talijana iz Pule i Istre što su se uhvatili u koštac s ovakvim izazovom“, nadodao je Cergnul.

„Željela bih naglasiti da je naša namjera kroz očuvanje grobova zadržati živom uspomenu na imena naših predaka. Mi ćemo i dalje plaćati takse za održavanje napuštenih grobnih mjesta i, u suradnji s Upravom Monte Gira, dati sve od sebe da ta grobna mjesta budu čista, uredna i očuvana“, rekla je Graziella Cazzaniga Palermo.

„Ovaj ugovor kojim će se krenuti rješavati ova problematika je možda jedan od prvih ovakvog tipa u Hrvatskoj. Zakonska regulativa u ovom području je dosta manjkava jer njome se ne rješavaju krucijalna pitanja koja se odnose na napuštene grobove. Ako netko deset godina ne plaća naknadu za održavanje, taj grob postaje napušten. U tom trenutku Uprava groblja te grobove daje na licitaciju. Obzirom da Pula ima jako bogatu povijest i mnogi su iselili, imamo jako puno napuštenih grobnih mjesta o kojima nitko ne brine i koja propadaju, a koja ujedno i predstavljaju spomeničku baštinu. Puno smo razgovarali o tome kako riješiti ovaj problem i plod našeg truda je ovaj ugovor kojeg smo osmišljavali godinu dana i koji je usklađen sa zakonskom regulativom“, zaključio je Darko Bijelić.

Odgovori

Pin It on Pinterest