Kino Valli: od brazilskih filmova i ZFF-a do novog izdanja popularnog kino kviza

Do sredine studenog pulsko Kino Valli obiluje zanimljivim filmskim i popratnim programom – ugošćuje Brazilske dane u Puli, donosi aktualni program Zagreb Film Festivala, nastavlja retrospektivu filmskog velikana Wesa Andersona, a najavljuje i novo izdanje popularnog kino kviza

Brazilski dani u Puli

Brazilski dani u Puli održavaju se 11. put, a Kino Valli tim će povodom prikazati tri filmska naslova. U utorak, 7. studenog na programu je glazbeni dokumentarac “Miúcha: Glas bossa nove” redateljice Liliane Mutti koji govori o povijesti tog slavnog brazilskog glazbenog pravca kroz životnu priču jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem bossa nove Tomom Jobimom, Viniciusom de Moraesom i Joãom Gilbertom, a čija se uloga dosad nije dovoljno vrednovala. Dan nakon prikazuje se brazilska komična drama “Voljeni” Gustava Pizzija koja nas vodi u jedno kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Ria de Janeira. U četvrtak slijedi sinkronizirani animirani film “Ainbo – Dobri duh Amazone” Richarda Clausa o djevojčici koja se rodila i odrasla u najdubljoj džungli u selu Colonia.

Filmovi za sva vremena i filmski noviteti

Program “Filmovi za sva vremena” u studenom je rezerviran za kultnog američkog redatelja Wesa Andersona čijim je “Tajkunom iz Rushmorea” otvorena retrospektiva tog autora, a 8. 11. nastavlja se humornom dramom “Obitelji čudaka” o ekscentričnim članovima disfunkcionalne obitelji te pustolovnom komedijom “Panika pod morem” (15.11.)  o oceanografu Steveu Zissou koji okuplja ekipu i kreću u potragu za opasnim morskim psom.

Od novih naslova, od 9.11. premijerno se prikazuje blockbuster “Marveli” u kojem se oskarovka Brie Larson vraća ulozi atraktivne superjunakinje.

Od 10. studenog na programu je kriminalistička drama “Nostalgija” talijanskog redatelja Maria Martonea u kojem glavnu ulogu koju igra sjajni Pierfrancesco Favino. Felice Lasco vraća se u Napulj, svoj rodni grad, kako bi vidio svoju majku. No želja da se poveže s prošlošću vodi ga u opasne vode. Ne pokoleba ga ni činjenica da je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva, Oreste, postao jedan od najozloglašenijih ljudi u Camorri. Zanimljivo je da je Napulj, redateljev rodni grad, prikazan kroz melankoličnu vizuru nekog tko ga je napustio prije 40 godina.

Uz francuski animirani film “Nikica: kako je sve počelo”, za najmlađe Kino Valli od 10.11.  premijerno prikazuje španjolski animirani film “Inspektor Brk i zagonetni slučaj” o neviđenom svijetu kukaca originalnog dizajna i neograničenog smisla za humor, a neizostavan je i jedan klasičan zaplet u stilu Agathe Christie jer mudri inspektor uz asistenciju vježbenice Janey istražuje zločin ubojstva.

Zagreb Film Festival u Puli

Dok se u Zagrebu tek otvorilo 21. izdanje Zagreb Film Festivala, usporedo s tim, filmovi iz festivalskog Glavnog programa, programa Velikih 5 i programa KinoKino bit će prikazana i u Kinu Valli. Za program ZFF putuje rezervirana je nedjelja, 12. studenog kada obilježavamo i Europski dan art filma pa su ulaznice za sve filmove tog dana u programu povoljnije i iznose 2 rura. U 17 sati je njemački film “Moj život kao Lotta” redateljice Martine Plura o djevojčici Lotti koja odlazi na svoj prvi školski izlet i druženje s najboljom prijateljicom Cheyenne. Stvari se zakompliciraju kada otkriju da je njihov hostel vjerojatno uklet: nestaju sobe, nestane i mlađa sestra Chanell, a tu su i priče o djevojčicama koje su nestale u dinama. Od 18:40 prikazuje se igrani film “20.000 vrsta pčela” španjolske redateljice Estibaliz Urresola Solaguren, a premijerno je prikazan na Berlinaleu. Impresivna glumačka izvedba mlade Sofíje Otero oduševila je publiku i kritičare, a Otero je postala najmlađom dobitnicom Srebrnog medvjeda u povijesti festivala za svoju ulogu osmogodišnje Coco. Treći je “festivalski” naslov “Crveno nebo” njemačkog redatelja Christiana Petzolda o mladom romanopiscu Leonu koji  planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom u vikendici na Baltičkom moru. No od početka ništa ne ide prema planu. Putem im se pokvari auto, a kada se napokon domognu kuće u njoj nailaze na neočekivanu gošću, enigmatičnu Nadju.

Šećer na kraju – Kino Kviz u razigranom okruženju

U četvrtak, 9.11. u 19 sati započinje popularni kino kviz koji je dio međunarodnog projekta RAZIGRANO KINO / PLAYING CINEMA, a Kino Valli osmišljava ih i provodi u suradnji s varaždinskim Kinom Gaj i litavskim Kinom Romuva, ujedno i partnerima u ovom velikom projektu koji do proljeća 2024. publici  donosi brojne zanimljive programe. Za sudjelovanje u kvizu ekipe se prijavljuju putem emaila prijava@pulafilmfestival.hr (naziv ekipe i broj članova – maksimalno 4). Pobjednički tim osvaja 4 x 2 gratis ulaznice, drugoplasirani tim 3 x 2 gratis ulaznice, a trećeplasirani 2 x 2 ulaznice za Kino Valli koje se mogu iskoristiti za bilo koju projekciju.

Detaljan program Kina Valli pratite na internetskim stranicama kina te na Facebooku i Instagramu Kina Valli.

Odgovori

Pin It on Pinterest