Obilježena 32. obljetnica pogibije pirotehničara

Iako su prošle 32 godina od tragične smrti četvorice junaka, sjećanja na njih i njihovu žrtvu ne blijede i nikada neće biti zaboravljeni

Foto: PU istarska

Danas su kod spomen obilježja u vojarni Hrvatski branitelji Istre položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 32 godine poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula.

Te nedjelje, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te pripadnici zrakoplovne skupine bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Kako bi se preuzeo vojni aerodrom, a s obzirom na mogućnost da je pista na vojnom aerodromu minirana, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četvorica pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde. Cilj je bio da se situacija riješi na miran način, bez razaranja i bez stradavanja te se uspjelo nagovoriti predstavnike JNA da ne dižu u zrak pistu. Zajedno s njima pirotehničari su skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. No, 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem te je tada došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini radi dopunskih diverzantskih upaljača, pri čemu su sva četvorica pirotehničara izgubila živote.

”Tog dana ostali smo bez naših kolega, ali nismo ih zaboravili. Nismo zaboravili njihovu žrtvu i nismo zaboravili što su učinili za slobodu i neovisnost Hrvatske. Njihovu hrabrost i domoljublje pamtit ćemo zauvijek, a sjećanje na njih živjet će sve dok prenosimo istinu o njihovoj žrtvi i istinu o Domovinskom ratu. Da nije bilo naše četvorice junaka i ostalih branitelja koji su na Oltar Domovine položili svoje živote, sloboda bi bila samo san”, rekao je načelnik policijske uprave Alen Klabot.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Policijske uprave istarske na čelu s načelnikom Alenom Klabotom, predstavnici Hrvatske vojske, Obalne straže i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na čelu s brigadirom Zoranom Pervanom, zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul, predstavnici Zračne luke Pula, predstavnici Službe civilne zaštite Pazin Ravnateljstva civilne zaštite te udruge iz Domovinskog rata.

Prisutni su minutom šutnje odali počast stradalim pirotehničarima te su se kroz riječi policijskog kapelana Ilije Jakovljevića prisjetili žrtve svih onih koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i omogućili nam da danas slobodno živimo u Lijepoj našoj.  

Odgovori

Pin It on Pinterest