U Parku Nimfej postavljena ploča u znak zahvalnosti donatorima organa

U srijedu, 15. studenoga 2023. godine održana je svečanost povodom postavljanja ploče u znak zahvalnosti donatorima organa.

Svečanosti su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić Živolić, predsjednik Hrvatske donorske mreže dr. Nikola Žgrablić, jedan od osnivača Hrvatske donorske mreže prim. mr. sc. dr. Igor Povrzanović te njihovi suradnici.

„Veliko nam je zadovoljstvo što Grad Pula u suradnji s Hrvatskom donorskom mrežom, koja je osnovana davne 1998. godine upravo u našoj pulskoj bolnici, postavlja ploču u znak zahvalnosti svim darivateljima stanica, tkiva i organa. Ovim putem želim zahvaliti i obiteljima koje u tužnim trenucima rastanka od voljenih osoba daju privolu za doniranje organa post mortem. Sam čin darivanja zapravo predstavlja jedan veliki čin ljudskosti, humanosti i solidarnosti jer na taj način možemo nekome poboljšati kvalitetu života odnosno produžiti život oboljelima. Smatram da u svemu tome važnu ulogu ima lokalna zajednica koja onda u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima ima zadatak u podizanju svijesti građana o potrebi doniranja organa, tkiva i stanica“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te naglasila da je svaki građanin potencijalni davatelj, ali nažalost i potencijalni primatelj organa.

Predsjednik Hrvatske donorske mreže dr. Nikola Žgrablić zahvalio Gradu Puli na podršci inicijative da se na ovaj simboličan način postavljanja ploče obilježi 25 godina Hrvatske donorske mreže te rekao da ga zaista raduje što je Grada Pula prepoznao njihov rad i njihove rezultate.

„Hrvatska donorska mreža je osnovana u Puli, utemeljili su je liječnici i intelektualci ovoga grada i na to možemo biti ponosni jer su rezultati zaista iznimni. Kada smo prije 25 godina počeli s ovim projektom Hrvatska je bila na samom začelju Europe po broju doniranih organa i transplantacija, što je dovodilo do toga da su mnogi naši pacijenti na listama čekanja, nažalost, umirali ne dočekavši organ. Danas je situacija u potpunosti drugačija. Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu po broju doniranih organa i transplantacija, a dostupnost transplantacijskog liječenja je rijetko gdje tako velika kao što je u Hrvatskoj. Hrvatska donorska mreža je jedan od stupova ovoga uspjeha,  a naša donorska kartica je zasigurno zaštitni znak ove lijepe priče“, rekao je dr. Žgrablić zahvalivši još jednom svim ljudima koji su u najtežim trenucima smogli snage pomoći nekome jer bez njihovog plemenitog dara ne bi mogli spasiti tisuće života.

Jedan od osnivača Hrvatske donorske mreže prim. mr. sc. dr. Igor Povrzanović rekao je da je zaista dirnut pomoći Grada Pule i inicijativom da se ploča postavi između Arene i mora u novo uređenom Parku Nimfej.

„Zahvaljujemo svim plemenitim davateljima i darovateljima organa, tkiva i stanica i njihovim obiteljima, koji su svojim plemenitim i solidarnim altruizmom najvišeg stupnja omogućili očuvanje života i zdravlja tisućama pacijenata i bolesnika“, rekao je prim. Povrzanović zahvalivši i cjelokupnoj javnosti i svim građanima Republike Hrvatske koji od samih početaka podržavaju transplantacijsko-donacijski projekt, Gradu Puli, Istarskoj županiji, vlastima, zdravstvenoj zajednici, ustanovama, kliničkim i županijskim bolnicama i njihovom osoblju, Vijeću, aktivistima, volonterima i edukatorima Hrvatske donorske mreže, Eurotransplantu – organizaciji Europske unije za razmjenu organa, hrvatskom obrazovnom sustavu, medicinskim školama, Općoj bolnici Pula, kolegama liječnicima i medicinskim sestrama koji izravno ili neizravno sudjeluju u aktivnostima dobivanja i razmjene organa za presađivanje.

Hrvatska donorska mreža je osnovana 1998. u Puli. Prvi predsjednik ujedno i osnivač bio je prim. Igor Povrzanović, a od 2008. godine tu funkciju obnaša dr. Nikola Žgrablić. Glavna djelatnost udruge je promocija doniranja organa u javnosti, ali i edukacija transplantacijskih koordinatora, ključnih ljudi tranplantacijskog procesa. Educirali su i mnoge transplantacijske koordinatore i u susjednim zemljama. Više od 15 godina održavaju predavanja u svim srednjim školama na području Pule i Istarske županije na temu doniranja organa čime su stvorili temelje ovog dobro rezultata.

U 2022. godini Hrvatska je imala 91 donora, odnosno 24,4 donora na milijun stanovnika. Transplantirano je 98 bubrega, 84 jetre, 38 srca, 10 pluća i 5 gušterača.Trenutno su na listi čekanja 249 pacijenta za bubreg, 179 jetru, 26 srce, 12 gušterača i 8 pluća.

Odgovori

Pin It on Pinterest