Upoznajmo Vodnjan: predavanje Nuše Hauser “Umjetnost Antonija Smareglie kao simbol identiteta”

U petak, 17. studenoga 2023., s početkom u 18 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu-Dignano održat će predavanje Nuša Hauser, dott.ssa mag.Umjetnost Antonija Smareglie kao simbol identiteta (L’arte di Antonio Smareglia come simbolo dell’identità).

Predavanje je dio programa Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano, koji se održava s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano.

O predavanju:

Naslijeđe Antonija Smareglie u ambijentu Zajednice Talijana u Vodnjanu nadilazi okvire povijesnih vrijednosti. Ono je, naime, u konkretnom trenutku poslužilo kao podloga za novo kreiranje folklorne prakse kojima se desetljećima poistovjećivao, osnaživao i afirmirao identitet zajednice koja ga je prepoznala kao svoj „korijen“. Glazbeni fenomeni koje njeguju, a upravo kroz folklornu praksu predstavljaju članovi zajednica Talijana Vodnjana i Galižane u Istri uvršteni su 2009. godine na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječansva UNESCO- a kao oblici elementa Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja. Ovim predavanjem nastoji se upozoriti na kuriozan susret stvaralaštva Antonija Smareglie i pretpostavljenih tradicijskih glazbenih oblika pripadnika talijanskog govornog područja u Vodnjanu, kao i na kontradiktornosti u tumačenju i postupcima njegovanja “žive tradicije”.

O predavačici:
Nuša Hauser- Dott. ssa magistrale in Lettere, muzikologinja, viša kustosica dokumentaristica. Fokus znanstvenog interesa usmjerava ka glazbeno-antropološkom istraživanju tradicijskih glazbenih fenomena Istre, (re)konstrukcije identiteta, odnosa kulture i političkih ideologija, kao i tema s područja muzejske dokumentacije i nematerijalne kulture Istre. Surađuje s Etnografskim muzejom Istre i Istarskom županijom na provedbi osnivanja Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre, gdje je zaposlena od 2011. do 2023. godine na mjestu više kustosice dokumentaristice zadužene za osmišljavanje i provedbu programskih i redovnih djelatnosti Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre. Pri Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli niz godina dokumentaristički i muzikološki obrađuje građu iz ostavštine skladatelja Antonija Smareglie. Diplomirala je pri Odjelu Povijesti vizualnih umjetnosti i glazbe Sveučilišta u Padovi. Autorica je niza stručnih i znanstvenih publikacija i radova, a rezultate svojih istraživanja redovno predstavlja na međunarodnim konferencijama u zemlji i inozemstvu, kao i kroz pozivna predavanja pri obrazovnim ustanovama i ustanovama u kulturi. Članica je hrvatskih i međunarodnih strukovnih muzejskih i muzikoloških organizacija.

Odgovori

Pin It on Pinterest