Uređen spomenik antifašističkim borcima u Šijani

U četvrtak, 16. studenoga 2023. godine održano je predstavljanje spomenika antifašističkim borcima u Šijani koji je očišćen i uređen na inicijativu zamjenika gradonačelnika Grada Pule Bruna Cergnula.

Tom su se prigodom uz spomenik okupili zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul, zamjenica predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Šijana Ileana Zahtila Blašković, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule te građanka koja je upozorila na stanje spomenika

„Okupili smo se da pokažemo javnosti spomenik koji je bio jako zapušten. Spomenik je podignut u čast šesnaestorici boraca 1951. godine i kao predstavnik talijanske autohtone zajednice Pule želim ukazati da je već tada spomenik bio dvojezičan. Reagirali smo odmah na upozorenje građanke te smo u suradnji s Pula Herculaneom uredili spomenik. Koristim priliku pozvati građane na male radne akcije uređenja okoliša na području mjesnih odbora i apeliram da jave ukoliko primijete da su spomenici zbog zuba vremena oštećeni kako bismo ih mogli urediti“, rekao je zamjenik Cergnul.

Osim ovog spomenika, Grad Pula je intervenirao na spomenicima između Jeretove ulice i Ulice Ljudevita Posavskog, sanirana je ploča na Trgu Portarata, spomenik kod Brionke, spomenik kraj benzinske pumpe na Velom Vrhu te mnogi drugi. U skorom je planu čišćenje spomenika Vladimiru Gortanu.

Okupljenima su se obratili zamjenica predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Šijana Ileana Zahtila Blašković, koja je u ime Mjesnog odbora podržala inicijativu i naglasila da su uvijek spremni na suradnju, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, koji su naglasili važnost očuvanja i uređenja spomenika i spomeničke baštine na području Grada Pule te izrazili nadu u nastavak akcije uređivanja spomenika.

Odgovori

Pin It on Pinterest