Izložba multimedijalne instalacije “Morphotex” u prostoru Dnevnog Boravka – Saveza udruga Rojca

Foto: Morphotex

Dnevni boravak Rojca će u srijedu, 22.11.2023. u 20 sati ugostiti Idu Blažičko i njenu prostornu kreaciju “Morphotex”.

„Morphotex“ je naziv multimedijalne tekstilne instalacije nastale interdisciplinarnim istraživanjem strukturne obojenosti materijala. Morphotex omogućuje vidljivost onoga što je ljudskom oku skriveno…
Tekstilna skulptura okupana svjetlošću pretvoriti će prostor Dnevnog boravka u kontemplativnu zonu.

U Morphotexu i kontemplativnoj zoni Dnevnog moći ćete uživati do 30.11.2023.

Ova izložba u organizaciji Saveza udruga Rojca realizirana je uz potporu Grada Pule i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske 

Programi u Dnevnom boravku Rojca sufinanciraju se sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Dnevni boravak Rojca je otvoren od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat.

O IZLOŽBI I MORPHOTEXU:

„Morphotex“ je naziv multimedijalne tekstilne instalacije nastale interdisciplinarnim istraživanjem strukturne obojenosti materijala. Eksperimentalno istraživanje tekstilnih materijala manifestirano multimedijalnom instalacijom Morphotex omogućuje vidljivost onoga što je ljudskom oku skriveno – boja i taktilne površine djeluju kao univerzalni jezik koji se može koristiti za tumačenje podataka. Vizualne i taktilne povratne informacije ostvarene putem boje i površine opipljiv su i pristupačan način za razumijevanje onoga što nas okružuje. Morphotex mijenja koncept tkanine i njena ograničenja s fokusom na prirodne oblike i nevjerojatne palete promjenjive boje aplicirane na organičku skulpturu.

Tekstilna skulptura okupana svjetlošću pretvara cijeli prostor u kontemplativnu zonu. Ovom umjetničkom instalacijom istražuju se koncepti interakcije, percepcije i interpretacije s idejom stvaranja uranjajućeg umjetničkog doživljaja kroz jedinstveno prožimanje svjetlosti, skulpture i prostora.

U prirodi postoji mnogo primjera strukturne obojenosti (leptiri, ptice, kukci, biljke) koja ima potencijal primjene u mnogim inovativnim područjima, a najmanje je zastupljena u umjetnosti. Strukturna obojenost posebno se ističe na primjeru paunovog perja i različitih tropskih leptira. Krila Morpho leptira pokrivena su sitnim ljuskicama koje se preklapaju. Te ljuskice su pigmentirane melaninom koji stvara crnu i smeđu boju, a ostale boje obično ne stvara pigment već mikrostruktura ljuskica. Kroz dinamičnu i promjenjivu prirodu instalacije postići će se jedinstveno i neponovljivo iskustvo koje odražava neprestanu mijenu.

Životopis

Ida Blažičko diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007., studijski boravila na Indiana University of Pennsylvania (SAD), a na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment, gdje je i gostujuća profesorica.  Ida u svome dosadašnjem radu bilježi realizaciju niza prostorno specifičnih skulptura inspiriranih glavnim istraživačkim interesima koji uključuju ono što se događa u preklapajućim područjima gdje možemo zamagliti granice i upotrijebiti biomimetiku kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme u okolišu. Na temu biomimetike doktorirala je 2016. pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Biomimetika u službi umjetnosti).  U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika Vjetar (Šangaj, 2011.), Vjetar II (Hangzhou, 2012.), Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, 2017.), Cloud i Leaves (EGM Skopje, 2022.). Jedinstvom monumentalnih dimenzija, krhkih materijala i biomorfne motivike u direktnom perceptualnom odnosu s promatračem njene skulpture pružaju dojam plemenite i dostojanstvene efemernosti koji autorica potencira ili nadograđuje, povezujući ih umjesto naslova ili objašnjenja s poetskim slikama haiku poezije. Tijekom 2017. boravi na umjetničkoj rezidenciji Cité Internationale des Arts u Parizu, te izlaže ambijentalnu skulpturu Blossoms u javnom prostoru. Godine 2018. skulptura Val uvrštena je u zbirku Fondacije Ado Furlan (Pordenone, Italija). U okviru Bijenala suvremene tekstilne umjetnosti Contextile, 2018. umjetnički je boravila u portugalskom gradu Guimarães te realizirala prostorno specifičnu skulpturu Traces of Time. Docentica je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Odgovori

Pin It on Pinterest