Glavna pošta u Puli nije prodana i o njezinoj prodaji nisu vođeni razgovori

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić od Hrvatske pošte zatražio informacije o planovima sa zgradom u centru grada

Nakon što su se u javnosti pojavile različite informacije o prodaji zgrade Hrvatske pošte u najvećem istarskom gradu Puli, gradonačelnik Filip Zoričić zatražio je od uprave Pošte informaciju o njihovim planovima sa zgradom na Danteovom trgu u Puli.

Gradu Puli odgovoreno je kako je u okviru projekta Ministarstva financija pod nazivom „Aktiviranje neoperativne imovine u društvima u većinskom državnom vlasništvu“, Hrvatska pošta u procesu identifikacije i razmatranja mogućnosti za aktiviranje neoperativne imovine iz svog portfelja.

„Sve s ciljem jačanja poslovne učinkovitosti i profitabilnosti te poboljšanja korporativnog upravljanja tvrtke. Zgrada Pošte na Danteovom trgu 4 u Puli jedna je od nekretnina za koju smo procijenili da ima potencijal ekonomske aktivacije. Međutim, zgrada nije prodana niti smo o njenoj prodaji vodili ikakve pregovore. Ukoliko se donese odluka o prodaji, cijeli postupak će se provesti u skladu s zakonima i propisima, što uključuje i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara“, odgovorili su iz Hrvatske pošte.

To znači da bi, sukladno članku 37. navedenog Zakona, u slučaju da se Hrvatska pošta odluči prodati zgradu glavne pošte u centru Pule, prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa imao Grad u odnosu na Županiju pa Republika Hrvatska.

„Prodaja bi u svakom slučaju bila javno oglašena (i bit će ukoliko se donese takva odluka) da se s njome upozna cjelokupna hrvatska javnost te svi potencijalno zainteresirani kupci“, zaključili su iz Hrvatske pošte.

Inače, glavna pošta u Puli djelo je uglednog talijanskog arhitekta Angiola Mazzonia između dva svjetska rata i predstavlja remek-djelo arhitekture i dizajna.

Odgovori

Pin It on Pinterest