Mornaričko groblje u Puli postalo dio Europske rute značajnih groblja

Mornaričko groblje u Puli postalo je dio Europske rute značajnih groblja, a Monte Giro član udruge ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe. Udruga je to koja okuplja veliki broj groblja i komunalnih društava s bogatom poviješću, između ostalih i onih iz Rijeke, Varaždina i Zagreba, a od sada i našeg pulskog Mornaričkog groblja. Svečanost proglašenja Mornaričkog groblja dijelom Europske rute značajnih groblja održat će se u prosincu ove godine.

Ujedno, komunalno društvo Monte Giro provodi brojne aktivnosti u sklopu održavanja i uređenja groblja, te za unaprjeđenje usluga. U povodu blagdana Svih svetih posadilo se 15 mladih čempresa na Gradskom groblju u Puli u cilju očuvanja stoljetnih drvoreda čempresa koji su zaštitni znak pulskog groblja. Time je broj posađenih mladih čempresa na pulskim grobljima u ovoj 2023. godini povećan na ukupno 32.

U suradnji sa Zajednicom Talijana Grada Pule potpisan je ugovor o održavanju starih napuštenih grobnica na Gradskom groblju u Puli. Stare napuštene grobnice nadalje će održavati udruga Talijana, kako bi se iste očuvale za naredne generacije, čime se Grad Pula svrstava u red gradova koji napredno i adekvatno skrbi o svojoj povijesti, nacionalnim manjinama i kulturnoj baštini.

Na Gradskom groblju u Puli trenutno se uređuje stara kosturnica, mjesto pokoja velikog broja naših sugrađana koji su živjeli i doprinosili razvoju našeg Grada. Kroz mnoge je godine bila zapuštena, a od ove je godine započeto čišćenje i sveobuhvatno uređenje kosturnice.

Uređen je i mali lapidarij starih spomenika na Gradskom groblju. Očuvani spomenici, od kojih su neki stariji  i više od 100 godina, izloženi su na polju L2, a pritom je velik broj izloženih eksponata obnovljen i očišćen.

Krajem studenoga održat će se javna dražba za napuštene grobnice na Gradskom groblju. Javni poziv bit će upućen svih građanima grada Pule koji već nemaju svoje grobno mjesto. Ovo je jedna od rijetkih prilika da oni koji su zainteresirani riješe pitanje vlastitog grobnog mjesta na Gradskom groblju u Puli.

Monte Giro je nedavno uveo i mogućnost primanja e-računa i pregleda računa za godišnju grobnu naknadu putem Interneta. Korisnički portal nalazi se na web adresi www.e.mg.hr, a pozivaju se svi sugrađani obveznici plaćanja godišnje grobne naknade da postepeno počnu koristiti benefite elektroničkog preuzimanja i plaćanja računa.

Odgovori

Pin It on Pinterest