Istarska županija raspisala je postupak javne nabave za izvođača radova na matičnoj zgradi Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ u Puli

Istarska županija raspisala je postupak javne nabave za odabir izvođača radova za matičnu zgradu Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić” Pula u Krležinoj ulici, a čija se vrijednost procjenjuje na 12,5 milijuna eura. Sukladno sporazumu o financiranju i kreditnoj suradnji iz 2017. godine, projekt će zajednički i u jednakim omjerima sufinancirati Istarska županija i Grad Pula. Podsjećamo kako se radi o drugom dijelu projekta, a prvi je pokrenut sredinom rujna ove godine kada su započeli radovi na rekonstrukciji depandanse županijskog Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić” Pula u Mažuranićevoj ulici.

Povodom raspisivanja Javnog poziva istarski župan Boris Miletić kazao je kako je Istarska županija jasno odredila svoje prioritete u ovome mandatu i socijalna skrb je, uz zdravstvo i obrazovanje, na samome vrhu. „Ulaganje u Domove za starije osobe je od suštinskog značaja za osiguravanje kvalitetnog života naših sugrađana treće životne dobi. Brigu prema našim sugrađanima treće životne dobi iskazujemo i na način da sufinanciramo redovnu djelatnost domova za starije kako se, uslijed inflacije, ne bi pretjerano dizale cijene smještaja za korisnike. U ovoj smo godini tako osigurali sredstva u iznosu od 333.836,87 eura za provedbu plana sufinanciranja četiri naša doma za starije osobe, a ista su namijenjena za isplate plaća i materijalnih prava radnika. U prijedlogu proračuna za 2024. smo sredstva dodatno povećali te za tu namjenu osigurali 600.00 eura“. –  kazao je župan Miletić.

Danas ustanova na toj lokaciji ima ukupni kapacitet od 153 mjesta. U postojećem djelu doma, koji nije predmet rekonstrukcije, zadržava se postojećih 37 jednokrevetnih i 46 dvokrevetnih soba sa 129 korisnika, dok se u novom i rekonstruiranom dijelu predviđa 56 dvokrevetnih soba sa 112 korisnika. Nakon dogradnje predviđa se, dakle, ukupni kapacitet od 241 mjesta. Ukupno se kapacitet povećava za 48 smještajnih jedinica, odnosno soba i za 88 kreveta, odnosno korisnika. Također, nakon nadogradnje više neće biti trokrevetnih soba. U novom dijelu doma bit će isključivo dvokrevetne sobe, njih 56, svaka sa svojim kupatilom, a svaki kat će imati dnevni boravak s čajnom kuhinjom.

Istarska županija je vlasnik ove nekretnine postala u listopadu 2021. godine, kada je na nju pravo vlasništva prenio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom bio je preduvjet za ulaganje, a zatim je uslijedila temeljita revizija samog projekta i troškovnika gradnje, uslijed znatnog porasta cijena građevinskih radova i građevinskog materijala, da bi se 25. ožujka 2023. godine, na sjednici županijske Skupštine, jednoglasno usvojila Odluka o kreditnom zaduživanju za projekt dogradnje Doma za starije “Alfredo Štiglić”.

Županija je, uz Dom za starije “Alfredo Štiglić”, osnivač još tri doma za starije osobe i to Doma “Domenico Pergolis” u Rovinju, te onih u Novigradu i Raši. Nakon što je u prethodnom razdoblju, zajedno s Gradom Rovinjom sufinancirala dogradnju doma u tom gradu, aktivno je uključena i u izgradnju domova za starije u Pazinu i Labinu, te dogradnju onoga u Buzetu. Iako nije osnivač navedena tri doma, Istarska županija sufinancira projekte s 50 posto ukupnog iznosa.

Odgovori

Pin It on Pinterest