“Prozor u svijet” – otvorena izložba slika Ljerke Proštenik

U izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) svoje slike izlaže Ljerka Proštenik. Izložbu Prozor u svijet otvorili su 20. studenog 2023. autorica i Đorđe Stošić Stole, akademski slikar, dok je recenziju izložbe napisala Vera Kos-Paliska.

Izložba se može razgledati do sredine prosinca u radno vrijeme Knjižnice.

Stvaralaštvo je kreativni čin pretvaranja odraza u izraz. Mito Hadži – Vasilev

Prozor u svijet otvorila je svojim djelima liječnica Ljerka Proštenik, specijalista hitne medicine.

Svoj radni vijek sebedarjem danju ili noću spašavala ili bdjela nad ljudskim životima. Uz stres utkala je osobine svoje ličnosti: temeljitost, odgovornost, upornost i marljivost, a zatvorena u taj svijet zaboravila je sebe. Spoznaju o vlastitom životu zatvorila je u samoću i veliku tišinu.

Pronašla je svjetlo i ljepotu u atelieru umjetnika Đorđa Stošića – Stoleta, koji joj je otkrio svijet boje i tehnike izričaja, ali je najdragocjenije što joj je dao slobodu da traži vlastiti izričaj.

Ljerka Proštenik slikajući prstima akrilnim bojama pastozno na platnu oslobađala je svoju probuđenu energiju. To su apstraktne slike, pune unutarnje vatre. Ispitivala je game različitih boja, od neutralnih do žarko crvenih, nebesko plavih i zelenih…

To je izljev duše u grču koja kroz Prozor izričaja ulazi u Svijet. Ozrcaljuje sve svoje zapretene nemire, ali i radosti. Kada prevladavaju tamne boje u njima svjetlucaju sve dugine boje.

Kako je Ljerka temeljita i znatiželjna otkriva način slikanja Pouring tehnikom, gdje se boje same prelijevaju jedna u drugu i stvaraju teksturne senzacije.

Istražuje sedefaste boje koje raskošno kao dragulji stvaraju smiraj na platnu ili kartonu.

Ljerka Proštenik je iz svoje zatvorenosti i samoće kroz Prozor boje ušla u Svjetlo i daruje ga Svijetu. – Vera Kos-Paliska

Odgovori

Pin It on Pinterest