Projekt „Zerostrasse“ osvojio 2. nagradu na Balkanskom arhitektonskom bijenalu

Foto: Jana Jocif

Projekt „Zerostrasse“, odnosno „Projekt revitalizacije Austro-ugarskog sistema u Puli“ autorice Brede Bizjak osvojio je 2. nagradu na Balkanskom arhitektonskom bijenalu BAB23 u kategoriji najbolji odgovor na glavnu temu. Svečana dodjela nagrada autorima projekata održana je u Salonu Muzeja grada Beograda.

„Podzemni sustav skloništa glavne ratne luke austro – ugarske monarhije rasprostire se pod cijelim gradskim područjem, a sačinjavaju ga većinom odvojeni klasteri ispod sedam gradskih brežuljaka, ali i izvan centra grada. Od svog nastanka početkom 20. stoljeća do danas, tuneli su samo dvaput korišteni za sklanjanje civilnog stanovništva, preostalo vrijeme svog stogodišnjeg postojanja, ti su podzemni prostori bili zatvoreni za javnost i postepeno izbrisani iz mentalne mape grada. Dvadeset godina nakon prvog predstavljanja projekta 2002. g. započela je revitalizacija pulskog podgrađa u tunelima na dva nivoa ispod središnjeg gradskog brežuljka Kaštel. Proces obnove kompleksnog podzemnog sustava grada naglašava i njegovu aktivnu ulogu pri očuvanju fortifikacijskog nasljeđa. Redefinicija podzemnih prostora nadilazi funkciju sklanjanja i nadograđuje se funkcijom vertikalnog i horizontalnog povezivanja gradskog partera s mletačkom tvrđavom u kojoj je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre i funkcijom novog izložbenog prostora muzeja što je uvelike utjecalo i na unapređenje djelovanja muzejskog kompleksa“ izjavila je autorica projekta Breda Bizjak.

Tema šestog Balkanskog arhitektonskog bijenala bila je povratak korijenima, a države koje na njemu sudjeluju su Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska i Rumunjska.

Odabir radova izvršili su povjerenici svake države sudionice, a za Hrvatsku su to bili arhitekti Krešimir Rogina i Boris Vidaković.

Nekoliko je hrvatskih arhitektonskih studija dobilo prestižne nagrade koje su dodijeljene u kategorijama urbanizam, arhitektura, interijer, nerealizirani projekti, najbolji odgovor na glavnu temu, najbolje izveden projekt te publikacije.

BAB je internacionalna manifestacija suvremenog arhitektonskog i dizajnerskog stvaralaštva, pokrenuta s ciljem okupljanja i umrežavanja istaknutih autora iz raznih sredina, te promoviranja primjere dobre prakse.

Investitor projekta je Grad Pula, autor projekta je Breda Bizjak u.d.i.a., BB arhitekti, a suradnici na projektu Marta Bognar d.i.a. i Goran Racan d.i.g. Dizajn rasvjete radio je poznati pulski dizajner rasvjete Dean Skira, vlasnik tvrtke Skira.

Odgovori

Pin It on Pinterest