U petak točno u podne otvara se 29. Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Sa(n)jam knjige

Ovogodišnji 29. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulski festivala knjiga i autora, čija je središnja tema Život u oblacima, a u fokusu je strip, bit će svečano otvoren u petak, 24. studenog u 12 sati ispred Doma hrvatskih branitelja u Puli.

Sajam će otvoriti počasni gost Sajma Milo Manara, jedan od najvećih svjetskih autora stripa, a u protokolarnom dijelu svečanosti otvaranja sudjelovat će Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule te Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri. Otvorenje je režirao Matija Ferlin, voditeljski par su poznati glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin, a nastupit će poznati pulski glazbenik Marco Quarantotto, svečanost će pratiti jazz kvintet Sterptet pod vodstvom Branka Sterpina.

Tijekom deset sajamskih dana sve do nedjelje 3. prosinca više od 250 gostiju, književnika, umjetnika, filozofa i znanstvenika sudjelovat će u stotinjak programa. Ovogodišnji Sajam posvećen je profesoru Miroslavu Bertoši, najvećem povjesničaru Istre, a u prvom ovogodišnjem programu – u petak u 18 sati u Crvenom salonu bit će predstavljena njegova knjiga „Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći“ koju je posthumno objavila Hrvatska sveučilišna naklada. Dio je to programa Puna je Pula, a sudjeluju Slaven Bertoša, Anita Šikić, Vlaho Bogišić, Aljoša Pužar i Andrea Matošević.

Još jedna premijera očekuje sajamsku publiku u Sutonu uz knjigu u 19 sati u Crvenom salonu DHB-a: na programu je predstavljanje romana Kristiana Novaka „Slučaj vlastite pogibelji“ (OceanMore). Sudjeluju: Kristian Novak, Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke.

Veliki finale prvog dana 29. Sajma označit će predstavljanje stripa Mila Manare „Il nome della rosa / Ime ruže“ (Oblomov Edizioni), nastalog prema poznatom romanu Umberta Eca. Knjiga će biti predstavljena u programu Storie italiane / Život u oblacima, koji počinje u 20 sati u Crvenom salonu, a sudjeluju Milo Manara, Claudio Curcio i Andrea Matošević.

U prodajnom dijelu Sajma posjetitelje očekuje više od 20 tisuća naslova 300 nakladnika, a popusti su od 20 do 70 posto. Sve informacije možete pratiti na web stranicama Sa(n)jam knjige u Istri www.sanjamknjige.hr te na društvenim mrežama.

Odgovori

Pin It on Pinterest