Provedena edukacija Eco Domus privatnih iznajmljivača

U Stanciji 1904 u Smoljancima, ovog je vikenda u organizaciji Upravnog odjela za turizam održana edukacija za privatne iznajmljivače čiji objekti nose oznaku Istarske županije o eko-prijateljskom poslovanju ”Eco Domus’, a kojih u Istri trenutno ima 54.

Prema riječima pročelnice za turizam Nade Prodan Mraković, Odjelu je dugoročni cilj podizati svijest o odgovornom i održivom turizmu, kako bismo i dalje nastavili razvijati i obogaćivati turističke proizvode i usluge, pritom vodeći računa o našim posebnostima, istarskoj povijesti, kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama, uz uključivanje lokalne zajednice i svih povezanih dionika.

„Kao što smo projektom Istra ”Bike&Bed” započeli s diversifikacijom privatnog smještaja i njegovim povezivanjem s cikloturizmom i outdoor aktivnostima, isto nastojimo učiniti i kroz program Eco Domus, odnosno povezati obiteljski smještaj sa zelenim turizmom uz daljnje podizanje njegove kvalitete. Dakle, važno nam je jačanje lokalne ekonomije, očuvanje i promocija lokalnih vrijednosti, običaja i tradicije, te očuvanje okoliša i lokalne arhitekture”, pojasnila je pročelnica.

U okviru edukacije, koju je održala Milena Radošević, sudionicima su predstavljeni aktualni trendovi u turizmu s naglaskom na održivost, a bilo je govora i o pozicioniranju i brendiranju Eco Domus objekata na tržištu, prednostima digitalizacije Eco Domus-a, inovativnim i kreativnim rješenjima za predstavljanje svoje ponude, te primjerima dobre prakse i daljnjem unapređenju programa. Sudionicima su se tako predstavili Silvano Modrušan, vlasnik Ville Moncalvo iz Stancije Golaš (Bale) sa svojim iskustvima oko ekološkog održavanja travnjaka; Erika Forlani Cardin iz B&B Toca la Louna (Vodnjan) koja je pričala o štednji vode, te Dolores Zornada iz Roča koja je predstavila svoje obiteljsko gospodarstvo i vlastite proizvode od konoplje.

Nakon edukacije, održana je osnivačka skupština udruge za održivi turizam u praksi ”Eco I do” , koja je osnovana upravo na inicijativu iznajmljivača proizašlih iz programa Eco Domus, s ciljem daljnjeg razvoja i promocije održivog turizma u Istarskoj županiji. Za predsjednicu udruge izabrana je Marijana Lovrinić, vlasnica Casa Amando Eco Boutique House iz Rovinja, za zamjenicu predsjednice Oriana Brgić Kolić, vlasnica kuće za odmor Vila Ladonja iz Manjadvorci, te za tajnika Franko Sifari, vlasnik kuće za odmor Vila Milica iz Šajina.

O PROGRAMU ECO DOMUS

Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj pokrenuo je županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, s ciljem diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji u skladu s načelima održivog razvoja turizma.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada. U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Visoki ekološki standardi koji se očekuju od ovih objekata održavaju se redovitim praćenjem, dokumentacijom i revizijama, te ih sada na području cijele Istre ima pedeset i četiri. 

Program je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani, kapaciteta do 20 ležaja, isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada te koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje.

 Spomenimo i da je proteklih godina program Eco Domus dobio brojna priznanja među kojima izdvajamo priznanje Hrvatske turističke zajednice u kategoriji Održivi razvoj turizma 2019. godine, uvrštenje na mrežnu platformu ”Destinet”, odnosno na ”Green Travel Map”, svjetsku kartu globalnih certifikata održivog poslovanja u turizmu, te ovogodišnje uvrštenje u Green Destination – Top 100 Destination Sustainability Stories / Priče dobre prakse destinacija. Time Istra postaje još prepoznatljivija i vidljivija kao destinacija koja brine o održivom razvoju. Istra će se tako uz ostale svjetske destinacije promovirati na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide (https://goodtravel.guide/destinations).

Sve informacije o programu Eco Domus dostupne su OVDJE.

Odgovori

Pin It on Pinterest