Otvorenje izložbe ”Izmisliti prostor. Ispuniti prostor.”

Foto: Alen Floričić

Galerija Novo poziva građane na otvorenje izložbe Izmisliti prostor. Ispuniti prostor. koje će se održati u petak, 15. prosinca 2023. godine u 20:00 sati na adresi Laginjina 7

‘’Prvi dio naziva izložbe referira se na tekstove sabrane u publikaciji Izmisliti prostor: fragmentarna mapa (inovativnih) suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi u Istri nakon 2000. udruge Metamedij (Pula, 2021.). Drugi se dio odnosi na novootvorenu galeriju udruge (udruga), te zamisli da se prostor ispuni izložbom nadovezanom na/uz javno predstavljanje publikacije (siječanj 2024.). A ono u zagradama, to je uobičajeni dodatak koji vole povjesničarke umjetnosti „starije generacije“ (u što sam i sama svrstana u knjizi), i to onda kada pišemo o interpretativnim sklopovima koji ne mogu obuhvatiti svu njihovu aktualnu različitost, mnoštvene temporalnosti i lokacije. Dakle, ova je izložba „prilog“ djelovanju i događanju suvremene umjetnosti u Istri, odnosno autoričin izbor djela koji otvaraju prostore takvom pristupu. Također, izložba je, kao i svaka  rekontekstualizacija, jedna od interpretacija, historizacija ili, moguće, manipulacija znanim ili neznanim podatcima iz individualne ili kolektivne arhive. Naznačeno nije nelagodni zaključak jer je pregled istarske suvremene umjetnosti nesustavno istražen, nedovoljno iščitan, nepovezan, a dijelom i zaboravljen (ili uništen). Pored toga, svjesni smo i teorijske polivalentnosti pojma suvremena umjetnost i načinu njezine produkcije čiji se različiti segmenti slobodno povezuju u referentnu mrežu institucionalnih prezentacija, kustoskih platformi, raznih manifestacija i medijskih diseminacija. U takvoj situaciji neprestana prelaženja i prevođenja, sama suvremena umjetnosti je i globalno lokalizirana. Dakako da taj svijet nije svojstven samo nekom određenom prostoru, što opet ne označava prevlast (varljive) kozmopolitske umjetnosti bez oslonca na taj isti prostor i kontekst vremena.

Međutim, kako ne bi upali u zamku iznalaženja uporišne točke označiteljske prakse u Istri, skloniji samo taj manjak ispuniti pristupom „povijesti suvremene umjetnosti“. Djela se sada pojavljuju i istražuju kao „dokumenti” na osnovi kojih se njihova prošlost i značenje čita kao aktualni kulturalni tekst. Stoga izložba dokumentira umjetničku praksu na području Istre od druge polovice prošlog stoljeća do okvirno prvog desetljeća 21. stoljeća, s naglaskom na tome da je ovakav izbor prožet autoričinim osobnim iskustvom, stajalištima i svjetonazorom.  Da ne bude zabune, to nipošto nije i ne može biti cjelovit pregled istarske suvremenosti scene, kao ni njezin abecedarij umjetničkih osobnosti ili izlagačkih praksi.

Riječ je o izboru djela umjetnika/ica iz Istre, kao i onih koji su povezani s Istrom, koji se mogu shvatiti, usklađeni s vremenom u kojem su nastali, kao otkloni od modernističkih koncepcija pojma autonomnog umjetničkog djela, kao transmiteri novih tema, tehnika i medija, kao i onih koji prakticiraju metode umjetničkog stvaranja na kritičan, ironičan ili subverzivan način. Takav izbor dijeli namjeru za artikulacijom ideja i koncepata u materijalnom, prostornom, vizualnom, izvedbenom i procesualnom obliku koji je produktivan za daljnja istraživanja  fluidnosti svijeta umjetnosti na području Istre.’’ (Jerica Ziherl, kustosica izložbe)

Izlažu se radovi (ili dokumentacija) Marine Banić, Anđela Božca, Đanina Božića, Marčela Brajnovića, Karl Heinza Cibulke (s Albertom Mayrom), Matije Debeljuha, Olje Grubić, Alena Floričića, Ingeborg Fülepp & Heika Daxla, Josipa Pina Ivančića, Marka Košnika, KUD-a Šikuti Machine, Antala Luxa, Olega Morovića, Zdravka Milića, Roberta Paulette, Marka Pogačnika (s Naškom Križnarom i Francijem Zagoričnikom), Nadana Rojnića, Davora Sanvincentija, Gorana Škofića i  Bojana Šumonje.

Radovi i arhivska građa posuđeni su od Muzeja-Museo Lapidarium, Moderne galerije Ljubljana, Alena Floričića, Media in Motion Berlin, Zdravka Milića, Davora Sanvincentija i iz privatne zbirke.

Odgovori

Pin It on Pinterest