Klubovima i sportašima Zaklada za sport Grada Pula-Pola u 2023. godini dodijelila još 20 tisuća eura

Ove godine dodijeljeno ukupno 77.450,00 eura za klubove i perspektivne sportaše

Danas, 22. prosinca 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači održano je svečano potpisivanje 19 ugovora Zaklade za sport Grada Pula-Pola iz drugog ovogodišnjeg javnog poziva. Klubovima i sportašima tom je prigodom dodijeljeno 20 tisuća eura.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić, upraviteljica Zaklade za sport Matea Sagadin, članovi Upravnog odbora Zaklade, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov sa suradnicima te predstavnici klubova i sportaši.

„Ususret blagdanima ovo je jako lijep trenutak kada ćemo potpisati 19 ugovora za klubove i perspektivne sportaše. Hvala vam svima što predstavljate naš grad i Republiku Hrvatsku. Vaš trud je veliki, odricanja također. Divim se svima i vi ste primjer kako se može biti uspješan i u školi i u klubu. Budite i ubuduće vrijedni, uporni i predani onome što radite, a na nama je da vas podupiremo, ali i ulažemo u sportsku infrastrukturu. Pred nama je još puno posla, obnova sportske dvorane Pattinaggio, ulaganja u Dom sportova, dvoranu na Velom Vrhu, bazen“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić ujedno izrazivši nadu da će dogodine biti više ciklusa financiranja i više vanproračunskih sredstava kojima će se pomoći sportašima, trenerima, klubovima i svima koji su zaslužni za razvoj sporta u Puli.

Upraviteljica Zaklade za sport Matea Sagadin u prigodnom obraćanju naglasila je kako je Zaklada za sport Grada Pula-Pola osnovana s ciljem materijalnog i moralnog podupiranja vrhunskih i darovitih pulskih sportaša na njihovom putu do uspjeha.

„Zaklada će podržati razvoj prvenstveno mladih sportskih talenata, kao i vrhunskih pulskih sportaša. Potpomažu se i subvencioniraju istaknuti sportaši i klubovi kroz opremu, pripreme, natjecanja, stipendije kako bi u potpunosti razvili svoje sportske potencijale i imali bolje uvjete te napredovali u sportu i struci te ostvarili svoj uspjeh u Puli i pulskim klubovima. Zaklada je odraz naše brige o dodatnoj vrijednosti u sportu, o dodatnom podupiranju trenera i sportaša koji kroz redovni  sustav ne mogu osigurati sve ono što im treba za vrhunski uspjeh. Među sportašima smo prepoznati kao oslonac i potpora te kao dobar partner u poslovnom svijetu koji želi uložiti u konkretne sportske projekte pulskih sportaša“, kazala je Sagadin.

Predsjednica Kickboxing kluba Planet sport Kristina Džin obratila se u ime predstavnika klubova te naglasila kako su po prvi puta na Svjetskom seniorskom prvenstvu u kickboxingu u tatami disciplinama imali i dva odlična seniora u dvije različite discipline, a oboje studiraju u Zagrebu.

„Sustav priprema je kompliciraniji, u matičnom klubu su vrlo malo, treninzi zahtijevaju jako puno raznovrsnih sparinga koje u Puli nismo mogli osigurati. Elizabeta Crnković (zlato u light contactu -70 kg)  pripremala se u Zagrebu i Sloveniji, dok je Marko Džin (bronca u point fightu -89 kg i sveučilišni svjetski prvak) gotovo cijelu ovu godinu s kraćim  prekidima  proveo u Budimpešti (Mađarska) i Ocean City (SAD) na treninzima i turnirima. Ono što je najvažnije: usprkos osvojenim medaljama, željama drugih financijski jačih sredina da ih privuku sebi, naši mladi borci su odoljeli izazovima, upravo zato što im je sport od najmlađih dana dio svakodnevice, a pulski klub prirastao je srcu jer su u njemu ostvarili prve korake na tatamiju, te osvojili velike europske i svjetske medalje kao reprezentativci iz Pule u svim uzrasnim kategorijama. Zaklada za sport je ove godine u pravom trenutku pomogla financijskom potporom sportašima u njihovom nastojanju jer u neolimpijskom sportu, ali izuzetno masovnom, sportaši sami snose sve troškove pa tako i reprezentativne nastupe. Naši su seniori konačno uvidjeli da se grad u kojem su stasali i u koji će se vratiti brine za njih! Trener Edi Višković je zadovoljan, jer najmlađi imaju klupske uzore i dalje u dvorani“, rekla je Džin.

Dodala je kako mladi, poput juniora Ivana Čelića (dvostruko zlato na Europskom prvenstvu za juniore – light contact i point fight), sada znaju da se u grad, iz kojeg se uskoro trebaju otisnuti na studije, trebaju i vratiti.

„Počašćeni smo i sretni što smo ove godine postali dio zajednice Zaklade za sport Grada Pule koja nam je pomogla zadržati i vratiti sportaše s povijesnim rezultatima u Pulu“, zaključila je Kristina Džin. 

U ime predstavnika perspektivnih sportaša, tajnik Veslačkog kluba Istra Tomislav Butorac izrazio je zadovoljstvo što je Zaklada za sport na velika vrata ušla na sportsku pozornicu.

„Pokazuje se da je to nova prilika klubovima i sportašima da svojim uspjesima steknu potporu za još bolje rezultate. Nadam se nastavku i dugovječnosti djelovanja Zaklade. Pohvalno je što su prepoznati kao vrsni perspektivni sportaši iz jednog od najtežih sportova u kojemu se do rezultata dolazi samo kilometrima na vodi. Pred našim dobitnicima Laurom Lalić i Fabiom Peruškom, kao i pred našim Klubom je jedna vrlo izazovna sezona. Očekuje nas niz priprema i prednatjecanja na izuzetno respektabilnim međunarodnim  i kriterijskim regatama, na kojima se potrebno nametnuti izborniku, a potom se svestrano pripremiti za europsko i svjetsko prvenstvo. Ali, mi, a posebno naši izvrsni treneri, u tim aktivnostima već niz godina imamo iskustva pa i veslači osjećaju potrebnu stabilnost i sigurnost. Još uz ovakvu potporu gradskih sportskih struktura imamo za pravo vjerovati u dobru i uspješnu sezonu“, naglasio je Butorac.

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade za sport Grada Pula-Pola Elvis Peršić zaključno je rekao kako je Zaklada u 2023. ostvarila sve zacrtane ciljeve. Podržali su programe 9 klubova, 5 sportaša seniora, 30 mladih perspektivnih sportaša, 3 manifestacije i 3 ekipe školskog sporta, s ukupno 77.450,00 eura.

„Ponosni smo na uspjehe naših sportaša, a najviše jer smo poboljšali uvjete treninga kao i na činjenicu da naši sportaši, uz pomoć Zaklade, odlaze na svjetska i europska natjecanja. Dio korisnika već je koristio sredstva, svatko prema svojem planu i programu rada. Upravni odbor u stalnoj je komunikaciji sa sportašima i klubovima s ciljem promptnog pružanja maksimalne moguće potpore. Ujedno, veliko hvala svim donatorima i sponzorima na potpori našim sportašima i klubovima“, zaključio je Peršić.

Ukupan iznos od 20 tisuća eura dodijeljen je u četiri kategorije i to za ekipne sportove 5 tisuća eura, pojedinačne sportove seniora tisuću, manifestacije 4 tisuće i za pojedinačne sportove perspektivnih sportaša 10 tisuća eura.

Ugovore su potpisali Ženski košarkaški klub Pula i Košarkaški klub Pula 1981 u kategoriji ekipnih sportova, zatim Koturaljkaški klub Uljanik, Plivački klub Arena i Kickboxing klub Planet Sport za manifestacije te perspektivni sportaši Dukan Ahmeti, Luka Tomić, Nika Radolović, Ivona Oto, Mia Gavrić, Lana Lovrić, Štefani Tomić iz NK Istra 1961, Ana Mišan iz Sportsko penjačkog kluba ONSIGHT, Laura Lalić i Fabio Peruško iz Veslačkog kluba Istra, Mate Jakov Frančula i Majda Kajtez iz Atletskog kluba Istra, Jure Rajković iz Hrvačkog kluba Istarski borac te Antonio Žgomba, kao perspektivni sportaš senior, iz Plivačkog kluba Arena.

Odgovori

Pin It on Pinterest