„Dani otvorenih vrata za cijepljenje protiv HPV infekcije“ u okviru „Dana mimoza“

Treću subotu u siječnju obilježavamo  Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – tzv. Dan mimoza. Ove godine to je 20. siječnja 2024. godine.

U Istarskoj županiji u posljednjih deset godina u prosjeku 29 oboli od nekog oblika ove bolesti, a 7 žena umre. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj rak  se javlja i u mlađoj dobi, trećina novooboljelih žena mlađa je od 50 godina. Rak vrata maternice je treće sijelo raka kod žena u dobi od 30 do 49 godina. Trećina umrlih je mlađa od 60 godina.

Za razliku od drugih sijela raka, ovaj možemo prevenirati. Cijepljenje protiv HPV infekcije je efikasna mjera  prevencije, a preventivnim ginekološkim pregledima otkrivamo rane, izlječive faze bolesti.

HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i Papa test i HPV test.

Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice. Jedan od preduvjeta za ostvarenje tog cilja je visok stupanj procijepljenosti i provođenje preventivnih pregleda, odnosno da 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled kod svog ginekologa.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog neobaveznog i  preporučenog  kalendara cijepljenja za učenike i učenice svih viših razreda osnovne škole, a i  za sve osobe mlađe od 25 godina. 

U djelokrugu rada  Savjetovališta za spolno zdravlje mladih Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kao redovita aktivnost je promocija cijepljenja protiv HPV infekcije. Kako bi obuhvat bio što veći, te kako bi omogućili cijepljenje svima koji su to propustili učiniti tijekom osnovne škole, ili iz bilo kojih drugih razloga to nisu do sada učinili, organiziramo „Dane otvorenih vrata“ u tjednu od 22. do 26. siječnja 2024.godine.

U tu svrhu ambulante školske medicine, kao nosioci ove aktivnosti, u tjednu „Otvorenih vrata“  imat će otvorene svakodnevne termine na koje se zainteresirani  mogu prijaviti putem aplikacije Terminko, ili se mogu jednostavno javiti u  najbližu ambulantu školske medicine.

Sačuvajte svoje  zdravlje, cijepite se u „Danima mimoza“ i  doprinesite  borbi protiv raka vrata maternice.

Odgovori

Pin It on Pinterest