Svečano potpisan ugovor o donaciji s udrugom Pomak o besplatnoj pravnoj pomoći zviždačima

Grad Pula postaje „Grad prijatelj zviždača“

U pulskoj Komunalnoj palači u četvrtak, 18. siječnja 2024. svečano je potpisan ugovor o donaciji između Grada Pula-Pola i Udruge za promicanje dobrog upravljanja i rada Pomak kojim se dodjeljuje 1.000,00 eura za besplatno pravno savjetovanje bez imovinskog cenzusa za sve prijavitelje nepravilnosti (zviždače) u Republici Hrvatskoj.

„Upravo ono o čemu govorimo zadnje dvije i pol godine su transparentnost, prisutnost i jačanje civilnog društva i apsolutno otvaranje svih onih tema koje su možda bile nepoznate. Ovo je čak i pitanje hrabrosti i osvješćivanja građana da mogu reagirati i reći ono što misle pogotovo kad su u pitanju nepravilnosti. Drago mi je da Grad Pula postaje grad prijatelj zviždača, da smo na tragu da možemo motivirati i druge gradove da se uključe u ovaj hvalevrijedan projekt. Govorimo o političkoj kulturi, ljudskim pravima, sve ono što vjerujem da će i mladi učiti kroz školovanje što je jako potrebno, da stvaramo građansko društvo o kojem redovito govorim, a politika to različito manifestira.

Sretan sam i ponosan što možemo surađivati s Udrugom Pomak i što pokazujemo da nešto što financiramo javnim novcem imam efekta u građanstvu i da se građani osjećaju slobodni. To su principi i temelji demokracije, principi slobode pojedinca o kojoj ja stalno govorim i dobre stvari za cijelu Hrvatsku i Europsku uniju“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. 

Predsjednica Udruge Pomak Adrijana Cvrtila zahvalila gradonačelniku što je Grad Pula prepoznao vrijednost ove tematike koja je izuzetno važna s obzirom da su prijavitelji nepravilnosti hrabri borci koji najčešće ostaju bez posla.

„Kako su zviždači u Hrvatskoj marginalizirana skupina, tako su i OCD-ovi koji se bave tom tematikom zanemareni i prepušteni individualnim inicijativama. Želimo ojačati kapacitete OCD-a, dati adekvatna znanja vodstvu i volonterima za sustavni rad u lokalnoj razini i sa marginaliziranim skupinama kojima se krše ljudska prava. Isto tako, kvalitetnom edukacijom iz upravljanja i fundraisinga dajemo alat OCD-u za daljnji sustavni rad i održivost rada udruge na svim razinama, čak i kada projekt završi. 

Putem javne zagovaračke kampanje i edukativnog-promotivnog događanja želimo potaknuti umrežavanje srodnih OCD-a, senzibilizirati i educirati javnost, u cilju postizanja snažnije percepcije javnosti o zviždačima kao pojedincima koji se odvažno zalažu za očuvanje i zaštitu javnih interesa“, rekla je predsjednica Udruge Pomak Adrijana Cvrtila.

Izuzetna sporost sudstva (niti jedan riješen predmet zviždača od 2019.) dovodi do ogromnih financijskih izdataka prijavitelja nepravilnosti za odvjetnike, imovinski cenzus za dobivanje besplatne pravne pomoći je propisan na skoro polovicu od minimalne propisane plaće (ukoliko kućanstvo privređuje više od 444,62 eura, manje od jedne minimalne propisane plaće, nema pravo na besplatnu pravnu pomoć), neusklađenosti i/ili nepostojanja sudske prakse koja se zasniva na EU Direktivi o prijaviteljima nepravilnosti, nemogućnost dobivanja psihološke podrške prijavitelja nepravilnosti te neaktivnosti ostalih dionika koji bi mogli biti podrška za prijavljivanje nepravilnosti i razotkrivanje korupcije. 

„Ovaj problem jest kroničan za naše društvo, te naša akcija nije usmjerena ka rješavanju baš svih problema prijavitelja nepravilnosti, ali je usmjerena ka davanju pragmatičnih i bržih rješenja (koja bi možda u budućnosti mogla i postati dugoročna), osiguravanju podrške za prijavitelje nepravilnosti i ukupno, aktivaciji različitih dionika na lokalnim razinama i smanjenju korupcije u društvu, osobito s obzirom na priliku koja se sada otvara u predizborno vrijeme. Pozivam građane grada Pule da prijave nepravilnosti putem obrasca na mrežnoj stranici udruge Pomak. Udruga Pomak jamči sigurnost i tajnost podataka “, zaključila je Cvrtila.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Zoričić podsjetio je kako je Grad Pula 2022. godine kao prvi grad u Hrvatskoj uveo normu ISO Standard 37001 – Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja. Pojasnio je kako je to važan dokument koji postavlja transparentne temelje i osigurava transparentnu metodologiju za procjenu rizika.

„Borimo se protiv podmićivanja, govorimo o odgovornosti, transparentnosti, edukaciji, dubinskom nadzoru svih projekata. Pozivam građane da bez straha prijave nepravilnosti i da se sankcionira ako toga ima. To je standard ove gradske uprave. Moramo razlikovati istinu i laž i politiku moramo mijenjati“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Udruga Pomak je osnovana u siječnju 2022. godine u Kutini s ciljevima promocije dobrog i transparentnog upravljanja, te zaštite zviždača u Republici Hrvatskoj. Djeluje u području demokratske političke kulture, ljudskih prava, međunarodne suradnje, socijalne djelatnosti te  zaštita okoliša i prirode. U dvije godine proveli su četiri europska projekta.

Uz Pulu, grad prijatelj zviždača postali su Grad Varaždin i Općina Pirovac te se u udruzi Pomak nadaju da će i ostale jedinice lokalne samouprave prepoznati važnost tematike i uključiti se u projekt.

Odgovori

Pin It on Pinterest