Najavljeno obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka manifestacijom „Zdrave navike = Zdrav život“

Jučer je održana konferencija za medije u prostorima Poduzetničkog centra Coworking Pula tijekom koje je najavljeno obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka manifestacijom „Zdrave navike = Zdrav život“. Ova manifestacija će se održati šesti put po redu, a  organizira je udruga koja pomaže onkološkim bolesnicima „Centar za zdrave navike Vita Nova“ iz Vodnjana. 

Predstavnicima medija su se obratile: Elvis Berkarić, predsjednica udruge, dr. Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Grada Pule i Olga Belas, voditeljica  edukativno-rehabilitacijskog programa.

„Rak je javnozdravstveni problem. Svake godine u Republici Hrvatskoj ima više od 24.000 novooboljelih. Od toga je više od 13.000 pacijenata sa smrtnim ishodom. Rak je 2. ubojica, iza kardio-vaskularnih bolesti, odnosno 1. ubojica za populaciju od 45-65 godina. Upravo Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglašava da se 1/3 kroničnih nezaraznih bolesti u koje spadaju maligne bolesti, može prevenirati sa zdravim životnim navikama,“ naglasila je u uvodnom dijelu zamjenica gradonačelnika dr. Močenić. 

Predsjednica Berkarić je istaknula da se procjenjuje da u RH živi 170.000 ljudi koji su bolovali ili boluju od raka. Uzimajući u obzir 4-5 članova njihovih obitelji, dolazimo do brojke od 850.000 hrvatskih građana čiji su životi izravno ili neizravno pogođenih rakom, odnosno više od 20% populacije. Ovo je alarm i svima zvoni za uzbunu. A zdravlje je, zapravo u „našim rukama“, jer je naša odluka da biramo naš stil života i zdrave životne navike, u skladu sa preporukama WHO.“

Manifestacija je u prvom redu namijenjena edukaciji zdrave populacije, a ujedno se na ovaj način udruga približava zajednici i predstavlja svoj rad svima koje interesira prevencija, briga o oboljelima i posvećeni rad s onkološkim bolesnicima, zapravo se održava u razdoblju kad se obilježava i Svjetski dan borbe protiv raka (4. veljače).

Udruga za pomoć onkološkim bolesnicima Vita Nova organizira šestu manifestaciju „Zdrave navike= Zdrav život“ koja će se održati u subotu 3. veljače 2024. godine u Pula City Mall-u. Njihov štand će biti postavljen na prostoru ispred DM-a od 9 do 15 sati.  

Cilj manifestacije je promocija zdravih životnih navika, koje se postižu primjenom prvenstveno zdrave i uravnotežene prehrane u svakodnevnom životu, borbom protiv pretilosti (preporučeni BMI 21-23), pušenja, konzumacije alkohola, svakodnevne fizičke aktivnosti 30-60 minuta te nastojanjem da se reducira stres (meditacijom, zvučnim kupkama, šetnjom, vježbama disanja, i sve ostalo što pojedincu godi ne bi li se tijelo rehabilitiralo i zadržalo ravnotežu).

„Ovom prilikom kuhamo za naše građane zdrav i uravnotežen ručak i desert. Pripremit ćemo cca 200 obroka. Oni  nemaju cijenu, nego se sredstva uplaćuju na transakcijski račun udruge kao donacija“ dodala je Berkarić te se zahvalila podršci Grada Pule, Pula City Mall-u i ostalm suradnicima te članovima, volonterima udruge na radu i trudu u svim aktivnostima. 

Berkarić je uputila poziv sugrađanima i posjetiteljima Pula City Mall-a koji će biti tamo u subotu: „Dođite, priuštite si zdrav obrok, a ujedno podržite naš rad! Zdrava hrana nije skupa u odnosu na  liječenje, koje je puno skuplje.“ 

Donacije će biti uplaćene na žiro račun udruge kod HPB Banke na  IBAN HR6523900011100978965.

Novac koji će se prikupiti tijekom manifestacije, namijenjen je podršci i radu udruge. Udruga VITA NOVA provodi 10 besplatnih programa tijekom godine za svoje članovove kao i za sve onkološke bolesnike koji im se obrate za pomoć.

Manifestaciju podržava i sufinancira Grad Pula, a namirnice i izrada obroka omogućili su sponzori i suradnici kao što su: trgovina BioBio, DM drogerie markt, OPG Zohil, OPG Siljan, Stanić d.o.o., Dječji vrtići Medulin i Marčana. Zahvaljuju se ovim putem i više od 20-tak volontera koji su pomogli na organizaciji manifestacije. 

Programe udruge podržavaju i sufinanciraju  JLS : Istarska županija, Grad Pula, Grad Vodnjan, Općina Barban, Općina Fažana, Općina Marčana, Općina Medulin, Općina Ližnjan i Općina Svetvinčenat.

Članovi udruge VITA NOVA vas pozivaju da ih posjetite na štandu u subotu, 3. veljače 2024. godine u Pula City Mall-u.

Odgovori

Pin It on Pinterest