Predstavnici Arhiva carske i kraljevske ratne mornarice iz Beča na prijemu kod gradonačelnika Filipa Zoričića

Danas, 5. veljače 2024. godine gradonačelnik Filip Zoričić upriličio je prijem u Komunalnoj palači za predstavnike Arhiva carske i kraljevske ratne mornarice (KMA – k.u.k. Kriegsmarine Archiv) iz Beča koji su stigli u pratnji Milene Mičić, direktorice Aquariuma Pula i Bruna Dobrića, umirovljenog ravnatelja Sveučilišne knjižnice.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Arhiva Oliver Trulei te članovi Gerald Doblhammer i Christian Harzhauser koji su današnjim dolaskom u Pulu uzvratili posjet Mileni Mičić i Brunu Dobriću kako bi bolje upoznali bitne kulturno – povijesne znamenitosti grada Pule i produbili suradnju.

Gradonačelnik Zoričić zahvalio je predstavnicima Arhiva na dolasku i na dugogodišnjoj suradnji s pulskim muzejima i knjižnicama kojom otkrivaju zajedničku prošlost i čuvaju je od zaborava. Razgovaralo se o mogućnostima produbljivanja suradnje u budućnosti te o planovima Arhiva za objavljivanjem novih publikacija koje će biti posvećene bogatoj vojno – pomorskoj povijesti grada Pule.

Umirovljeni dugogodišnji ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Puli Bruno Dobrić koji surađuje s Arhivom iz Beča, naglasio je kako su članovi Arhiva veoma aktivni i kako se mogu pohvaliti brojnim publikacijama.

Arhiv carske i kraljevske ratne mornarice svečano je otvoren 20. siječnja 2011. godine u Beču na inicijativu skupine pomorskih povjesničara koji su odlučili osnovati udrugu s ciljem prikupljanja knjiga, fotografija, modela, uniformi, dnevnika, pisama i drugih artefakata, a sve kako bi sačuvali uspomenu na austrougarsku ratnu mornaricu. Njihovo je djelovanje omogućilo da se brojne privatne zbirke sačuvaju i učine dostupnima javnosti.

Odgovori

Pin It on Pinterest