Istarska županija pokrenula posebno pedijatrijsko dežurstvo

Foto – ilustracija

Svi koji imaju malu djecu (ili su ih imali), znaju koliki je stres kada se to malo dijete razboli. Problem postaje puno veći kada se to dogodi nedjeljom ili blagdanom, u vrijeme dok ne radi odabrani primarni pedijatar. Stoga je Istarska županija, svojim angažmanom i dodatnim financijskim sredstvima, uspjela osigurati nadstandard u zbrinjavanju pedijatrijske populacije, nedjeljom i blagdanom, kroz ambulantu posebnog pedijatrijskog dežurstva u sklopu Odjela za pedijatriju pri Općoj bolnici Pula. Time je Istarska županija osigurala pravovremenu i dostupnu zdravstvenu zaštitu malih pacijenata, ali i olakšala rad bolničkim pedijatrima Opće bolnice Pula, uslijed deficita kadra.

Istarska županija je jedina županija koja je organizirala ambulantu posebnog pedijatrijskog dežurstva, te osigurala značajna dodatna financijska sredstva za njezin rad, a da to nije njezina zakonska obveza. Naime, navedenu obvezu imaju županije na čijem je području više od 60.000 predškolske djece.

Važno je napomenuti da se zdravstvena zaštita predškolske djece treba vršiti prvenstveno kod izabranog pedijatra, dok se izvan radnog vremena ambulanti (blagdanom, vikendom, osim subote ujutro kada su pedijatrijske ambulante dežurne) zdravstvena skrb pruža putem HITNE pedijatrijske ambulante Opće bolnice Pula, odnosno ambulante posebnog dežurstva.

Kako bi se osigurao nesmetani rad hitnih službi i kako bi roditelji dobili važne informacije o postupanju kod bolesti djeteta, odnosno upute kada mogu sami pomoći svom djetetu bez nepotrebnog stresa odlaska liječniku, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb je uz pomoć dr. Đeni Momić, pedijatrica iz Poreča, pripremio  upute za roditelje, koje se nalaze u čekaonicama diljem Istre.

Odgovori

Pin It on Pinterest