Povjesničar Slaven Bertoša na prijemu kod gradonačelnika Filipa Zoričića u povodu 30 godina rada

Prijem je upriličen povodom 30 godina rada pulskog povjesničara

Danas, 9. veljače 2024. godine gradonačelnik Pule Filip Zoričić upriličio je prijem u Komunalnoj palači za pulskog povjesničara Slavena Bertošu povodom 30 godina karijere.

„Htio sam vam zahvaliti na svemu što radite i čestitati na 30 godina impresivne karijere koja je na ponos vama, vašoj obitelji i našem gradu. Iznimna mi je čast što vas poznajem kao čovjeka i kao profesora“ izjavio je Zoričić.

Gradonačelnik Zoričić i Slaven Bertoša u razgovoru su se prisjetili nedavno preminulog Miroslava Bertoše, jednog od najcjenjenijih hrvatskih povjesničara i njegove bogate ostavštine kojom nas je zadužio.

Podsjetimo, Slaven Bertoša redoviti je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Puli.  Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Facoltà di Lettere e Filosofia na Università degli Studi „Ca’ Foscari” u Veneciji. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranio je magistarski rad i doktorsku disertaciju. Redovitim profesorom u trajnom zvanju, najmlađim u Republici Hrvatskoj na polju povijesti, izabran je 2013. Temeljno područje njegovog znanstvenog interesa odnosi se na istraživanje gospodarskih, društvenih, etničkih, vjerskih, a posebice migracijskih i kolonizacijskih prilika u Istri i na Kvarneru u srednjem i novom vijeku. Posebnu pozornost posvećuje proučavanju matičnih knjiga, starih kaštela, napuštenih naselja i kulturno-povijesnog nasljeđa.

Pod njegovim je mentorstvom studije do sada završilo gotovo 400 studenata povijesti, razredne nastave te kulture i turizma. Do sada je objavio 11 knjiga, od toga devet samostalnih knjiga.

Dobitnik je Zlatne povelje Matice hrvatske za posebne zasluge u znanstvenoistraživačkom i nastavnom radu.

Odgovori

Pin It on Pinterest