Učenici OŠ Centar u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja posjetili Istarsku županiju

Istarski župan Boris Miletić primio je jučer učenice i učenike petog i šestog razreda OŠ Centar iz Pule, koji su zajedno s učiteljicama Borkom Sladonjom i Sonjom Perković posjetili sjedište Istarske županije, u Puli, u sklopu sata izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje. Naime, želja im je bila iz prve ruke doznali nešto više o ulozi župana i funkcioniranju tijela Županije. 

Školarci su imali brojna zanimljiva pitanja na koja im je župan Miletić odgovarao, a najviše ih je zanimalo koja je uloga župana u društvu te koji su njegovi svakodnevni zadaci. Župan im je tako objasnio koje su nadležnosti Županije, te koje su ustanove i agencije pod njezinom ingerencijom.

Također, govora je bilo o obrazovanom sustavu za što su djeca iskazala veliki interes, a u kojem bi mnogi od njih, kako su kazali, željeli jednoga dana pronaći i svoj posao.

Župan Miletić je zahvalio učiteljicama i učenicama na dolasku te im je poručio kako u životu trebaju što više vremena posvetiti učenju i stjecanju novih znanja je to vrijednost koju nam više nitko ne može oduzeti. 

Podsjetimo, na inicijativu Istarske županije, Građanski odgoj i obrazovanje je uveden još 2018. godine, kao izvannastavna aktivnost u deset osnovnih škola u Istri. Interes za uvođenje GOO iskazali su tada gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija. Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, odabrano je 5 škola čiji je osnivač Istarska županija, odnosno OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj, te 5 škola čiji su osnivači spomenuti gradovi.  U šk. god. 2022./2023. program Građanskog odgoja i obrazovanja uveden je u svih 25 osnovnih škola čiji je osnivač Županija.

Uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti Istarska županija je željela omogućiti djeci da postanu odgovorni i aktivni članovi suvremenog društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke. Građanski odgoj i obrazovanje obuhvaća znanja o ljudskim pravima, obilježjima demokratske zajednice i političkim sustavima te komunikacijskim vještinama potrebnim za društveno i političko sudjelovanje.

Za razvoj građanske kompetencije nije dovoljno da učenici samo poznaju ljudska prava, političke koncepte i procese, već je potrebno omogućiti prakticiranje demokratskih načela unutar školskoga života i društvene zajednice. Poznavanje uloge svih elemenata politike, institucija, zakona, javnih i političkih procesa preduvjet je za ostvarivanje aktivnog građanstva usmjerenog ka funkcioniranju i razvijanju demokratskog sustava te izgradnji učinkovite javne uprave.

Odgovori

Pin It on Pinterest