Mileni Zlateska zahvalnica za dugogodišnji doprinos očuvanju kulture makedonske zajednice u Gradu Puli

Danas, 21. veljače 2024. godine zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul upriličio je prijem u Komunalnoj palači za višestruko nagrađivanu pjesnikinju, ambasadoricu makedonskog jezika i predsjednicu Makedonskog kulturnog društva „Sv. Kiril i Metodij“ Pula Milenu Zlatesku kojoj je uručio zahvalnicu za dugogodišnji doprinos očuvanju makedonske zajednice u Gradu Puli.

Zamjenik gradonačelnika čestitao je Mileni Zlateska na brojnim osvojenim nagradama i priznanjima te plodonosnom radu.

„Vaš je doprinos značajan jer ste nas upoznali sa svojom kulturom, ne samo kroz Vaše knjige, koje su svjetski poznate, nego i kroz rad makedonske manjine u Gradu Puli. Makedonska manjina nije velika, ali je po svom djelovanju i aktivnostima jako bitna za Pulu. Zahvaljujući Vama imali smo mogućnost upoznati se više s Makedonijom, njenim običajima, jezikom i svim aspektima koje inače ne bismo imali prilike u Puli“, rekao je zamjenik gradonačelnika istaknuvši njenu aktivnost i posvećenost promociji makedonske kulture.

Milena Zlateska zahvalila je zamjeniku gradonačelnika na prijemu i zahvalnici te rekla da je ponosna što živi u ovom gradu i državi.

 „Sve što radim, radim od srca i volonterski. U Puli sam 32 godine radi mora, klime i ljubavi. Diskriminaciju nisam nikad primijetila niti osjetila. Pula i Istra su najbolje za život za sve nacionalne manjine. Ovdje se suživot dobro vidi“, rekla je Milena Zlateska.

Milena Zlateska od samoga početka i dolaska u Pulu aktivno sudjeluje u radu makedonskih asocijacija u Puli, gdje je nekoliko mandata bila blagajnica MPCO-a „Sv. Joakim Osogovski“ i dopisnica „Ma­kedonskog glasa“. Nekoliko godina bila je administrativna tajnica i članica u Vijeću makedonske nacionalne manjine Grada Pule, tajnica i kasnije potpredsjednica Makedonskog kulturnog društva Istarske županija „Sv. Kiril i Metodij“ iz Pule. Danas je predsjednica Društva i članica Upravnog odbora Zajednice Make­donaca u Republici Hrvatskoj, članica Redakcijskog odbora Makedonskog glasa, kao i članica Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Pule, te tajnica Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. Joakim Osogovski“ iz Pule. Članica je i Hrvatskog književnog društva u Rijeci, „Kultura snova“ iz Zagreba i Književno likovnog društva Rešetari, te Državljanin Pjesničke republike Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo.

Do sada je izdala deset pjesama u zbirci pjesama „Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske“ 2012., te pet svojih samostalnih zbirki „Ognjište“ 2014., „Oda ljubavi“ 2017., „Čuvari duše“ 2019., „Na obali“ 2020. , a najnovija „Dom srca“ 2022. zapravo je samo nastavak ostale zbirke.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, diploma i zahvalnica, a posebno se izdvajaju: Zahvalnica za promociju kulture i jezika u dijaspori preko pisane riječi makedonske Agencije za iseljeništvo i priznanje osobitom doprinosu u afirmaciji književnosti preko pisane riječi makedonskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, a i Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje u brojnim hrvatskim i međunarodnim zbornicima s pravom predstavlja autoricu Milenu Zlatesku kao ambasadoricu makedonskog jezika i kulture ne samo u Republici Hrvatskoj nego i šire.

Odgovori

Pin It on Pinterest