Za razvoj međudržavne poslovne suradnje ključna je uloga gospodarskih institucija

Predsjednik HGK – Županijske komore Pula Danijel Benčić sa suradnicima održao je jučer prijem za poslovnu delegaciju Regionalne privredne komore Zapadnobačkog upravnog okruga iz Sombora. U delegaciji koju je predvodio direktor Regionalne privredne komore Sombor Slobodan Stevančev uz poduzetnike iz sektora ugostiteljstva iz te regije, sudjelovali su i predstavnici Grada Sombora, te predstavnici Privredne komore Srbije.

Povod dolaska delegacije u Istarsku županiju jest upoznavanje s dobrom praksom u sektoru turizma i ugostiteljstva, te posebice s načinima kreiranja i obogaćivanja turističke ponude. 

HGK – Županijska komora Pula i RPK iz Sombora intenzivno surađuju više od 20 godina kada su organizirane prve gospodarske delegacije što je bio signal da gospodarska suradnja može započeti u svim smjerovima. Na nama je da tu suradnju  očuvamo i unaprijedimo, da aktivno komuniciramo o temama od zajedničkog interesa, o nadolazećim planovima i aktivnostima, i da gradimo bolju budućnost, rekao je predsjednik Danijel Benčić.

Ukupno 6 posto vrijednosti istarskog izvoza odnosi se na izvoz u Srbiju, dok uvoz iz Srbije čini svega 2 posto ukupnog istarskog izvoza.

Na temelju suradnje s HGK – ŽK Pula, poduzetnici iz Sombora imaju vrlo dobra iskustva ne samo u uspostavljanju kontakata, već i u konkretnoj poslovnoj suradnji s istarskim gospodarstvenicima, rekao je direktor RPK Sombor Stevančev. Turistička ponuda Zapadnobačkog upravnog okruga  predstavljena je na otvorenju sajma Promohotel u Poreču, a s direktoricom sajma Ivanom Štiković već su održani razgovori o predstavljanju veće delegacije iz Srbije iduće godine. U cilju intenziviranja suradnje, Stevančev je pozvao istarske poduzetnike da se predstave na manifestacijama koje se održavaju u Somboru.

Istarska županija i Autonomna pokrajina Vojvodine od 2006. godine imaju potpisan Sporazum o suradnji i intenzivno surađuju. Na brojne sličnosti ovih regija podsjetio je, uime župana Istarske županije pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac. Prošle godine održano je 15. izdanje manifestacije Dani Istre u Vojvodini, odnosno Dani Vojvodine u Istri. Prema indeksu razvijenosti, Istra je nakon Grada Zagreba i zagrebačkog prstena najrazvijena hrvatska županija. U BDP-u Hrvatske Istra sudjeluje s 7 posto, a u ukupnim noćenjima turista Istra je zastupljena s 30 posto, naglasio je Glušac.

Na nedavnom održanom sastanku predstavnika HGK i Privredne komore Srbije odaslane su zaključne poruke o važnosti jačanja suradnje u sektorima trgovine i poljoprivrede, optimizaciji prometa na međugraničnim područjima i graničnim prijelazima, kao i skraćivanju opskrbnih lanaca. Ako tome pridodamo i temu turizma, rekao  je predsjednik HGK – ŽK Pula,  mislim da imamo jako dobru podlogu na kojoj možemo graditi naše daljnje gospodarske ali i sve druge dobrosusjedske odnose. „Pozivam sve nas da podržimo takve zaključke, kako bi gospodarska suradnja naših dviju zemalja postigla maksimalni potencijal.“

Nakon razmjene iskustava sudionici su se složili kako jedan od prvih konkretnih koraka može biti poticanje organiziranih grupnih turističkih posjeta u oba smjera, jer u tom segmentu postoji značajan prostor za napredak.

Podršku skupu i intenziviranju suradnje dali su i direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i provedbu ITU mehanizma Grada Pule Aldo Rojnić i voditelj Odsjeka za gospodarstvo Grada Pule  Igor Fabris. Također, na skupu su sudjelovale potpredsjednica Obrtničke komore Istarske županije Karmen Gašparini, predsjednica Ceha proizvođača Obrtničke komore Istarske županije Alida Vadanjel i direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

U sklopu višednevnog boravka u Istarskoj županiji, poslovna delegacija iz Sombora posjetila je Centar za kompetencije u turizmu i ugostiteljstvu KLIK Pula, proizvođače pjenušca i vina Misal d.o.o. i OPG Trapan te Muzej maslinovog ulja u Puli. 

Odgovori

Pin It on Pinterest