Svečano potpisan 100. ugovor za obnovu pročelja „Dolcevita“

Do kraja 2025. godine bit će obnovljene 66 zgrade

U pulskoj Komunalnoj palači u četvrtak, 29. veljače 2024. godine svečano je potpisan 100. ugovor za obnovu građevina koje Grad Pula-Pola sufinancira putem Programa obnove pročelja građevina na području grada Pule, pod popularnim nazivom Dolcevita, za obnovu ugaone stambene građevine na adresi Stankovićeva 7/Zadarska pod upravljanjem Eki inžinjeringa.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Pule Filip Zoričić i Eduard Cinkopan predstavnik upravitelja zgrade Eki inžinjeringa.

„Danas ćemo potpisati 100. ugovor. Znate da je jedna od mojih glavnih točaka programa otkad sam gradonačelnik urediti grad. Ovaj program Dolcevita ima dobru namjeru i ono što smo mi kao gradska uprava učinili je da smo uvelike uvećali subvencije za obnovu fasada, otvorili smo dobru komunikaciju s upraviteljima, naši građani su se aktivirali i plod svega toga je da smo u ove niti tri godine ove gradske uprave potpisali 34 ugovora. Ovim ritmom već krajem 2025. godine, u ukupno četiri godine, postići ćemo broj od 66 obnovljenih zgrada, što je ukupno 100 u ovih 12 godina otkad traje Dolcevita. Podsjetit ću vas da smo mi poboljšali uvjete i više  nego udeseterostručili iznos subvencija. Prošla gradska uprava je davala milijun kuna, mi smo već prvu godinu povećali to na 14 milijuna kuna. Držimo se visokih razina sufinanciranja i zato se događa da se fasade obnavljaju“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik je podsjetio i na promjene u Programu obnove pročelja građevina na području grada Pule. Značajno je povećan najveći iznos kao i postotak sufinanciranja obnove uličnih pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice, a ugaonim zgradama sufinancira se obnova za oba ulična pročelja ukoliko zadovoljavaju propisane uvjete.Za zgrade u zonama prioriteta uvedeno je dodatno sufinanciraju od  20 posto u dijelu iznosa koji prelazi 107 tisuća ukoliko obnova uličnog pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice prelazi takvu investiciju. U obnovu pročelja obavezno ulazi i obnova/zamjena stolarije/bravarije koja se također sufinancira. Pojednostavljena je prijava i dokumentacija za građevine izvan zaštićene kulturno – povijesne cjeline na način da se već Odlukom propisuju opća pravila oblikovanja, a od dokumentacije dostatan je elaborat obnove s pripadajućim troškovnikom.

„Zahvaljujem svim upraviteljima, sugrađankama i sugrađanima na afirmaciji ove teme Dolcevite. Na nama je da uz fasade i pročelja uređujemo i ulice, rasvjetu, da se više odvaja otpad  i onda će se svi zaista osjećati ugodno u ovom našem predivnom gradu. Cilj je da i dalje tako nastavljamo“, zaključio je gradonačelnik posebno zahvalivši pročelnici i službenicima u Upravnom odjelu za urbanizam, investicije i razvojne projekte na trudu.

Eduard Cinkopan, predstavnik upravitelja zgrade iz Eki inžinjeringa, istaknuo je da su ponosni što ih je pripao 100-ti ugovor za Dolcevitu i zahvalni vodstvu Grada Pule što im pomaže u obnovi pročelja zgrada.

„Timskim radom s djelatnicima Grada Pula pripremamo projekte i prijavljujemo zgrade za obnovu. Protekom vremena Projekt  je prepoznat od strane suvlasnika i sve je više upita o informacijama za obnovu zgrada.

Našim trudom smo se profilirali kao najaktivniji upravitelj u gradu za obnovu zgrada putem Fonda za zaštitu okoliša tako i putem projekta „Dolcevita“ i ulažemo velike napore za povlačenjem bespovratnih sredstava za suvlasnike kroz dostupne programe.

Nadamo se nastavku  „Dolcevite“ kojim ćemo zajedničkim trudom Gradu Pula dati europski izgled koji zaslužuje, a stanovnici će biti ponosni na izgled svoga grada“, rekao je Eduard Cinkopan iz Eki inžinjeringa.  

Uspješna realizacija programa „Dolcevita“ bazira se na dugogodišnjoj međusobnoj suradnji Grada i pulskih upravitelja zgrada koja pruža direktan uvid u potrebe na terenu što je i omogućilo ovu uspješnu prilagodbu Programa obnove pročelja koja iz dana u dan doprinosi ljepšoj Puli.

Odgovori

Pin It on Pinterest