Predavanje Andreje Gregorine “Odabrano iz historije feminizma” u Puli

U petak, 8. ožujka 2024., s početkom u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli (Herkulov prolaz 1, 52100 Pula) održat će se javno predavanje Andreje Gregorine, mag. hist.,  “Odabrano iz historije feminizma”. Organizator je Klub studenata povijesti – ISHA Pula u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Istarskim povijesnim društvom – Società Storica Istriana. Moderator predavanja bit će Marija Jeromela.

O predavanju:

Na sam Međunarodni dan žena  predavanje Andreje Gregorine približit će nam osnovne linije razvoja feminističkog pokreta.  Bit će govora o  istaknutim članicama međunarodnog ženskog i radničkog pokreta poput Clare Zetkin, Rose Luxemburg i Aleksandre Kollontai, te njihovog teorijskog i revolucionarnog djelovanja, kao i suvremenih aspekata teorije društvene reprodukcije koja svoje početke bilježi u ženskih pokretima 70-ih godina. Kroz suvremenu kontekstualizaciju, uključivo kritiku liberalnog feminizma, ukazat će se na neophodnost feminističke teorije i prakse u promišljanju radikalno progresivnih društvenih i ekonomskih promjena.

O predavačici:

Andreja Gregorina diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja ekološka aktivistkinja i feministkinja, predavačica na neformalnih obrazovnim programima iz područja ženskih radničkih prava i historije feminističkog pokreta, suradnica kustoskog kolektiva BLOK, voditeljica marksističko-feminističkog kružoka FEMATIK te autorica članaka u neprofitnim medijima.

O organizatoru: Klub studenata povijesti – ISHA Pula osnovan je 2001. godine kao dio Međunarodne asocijacije International Students of History Association. Registriran je kao udruga 2016. godine od kada je aktivan u Registru udruga Ministarstva uprave Republike Hrvatske, a okuplja šezdesetak studenata povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Djelatnosti kluba su organiziranje predavanja, radionica, tribina, okruglih stolova, seminara i konferencija vezanih uz sadržaj povjesničarske struke, kao i stručnih izleta te izdavačka djelatnost putem objavljivanja časopisa “Epvlon”.

Odgovori

Pin It on Pinterest