Priopćenje o rekonstrukciji vrijednog, ali opasnog dvorišnog zida palače Bettica

U utorak, 5. ožujka 2024. godine, počela je rekonstrukcija derutnog i opasnog dvorišnog zida povijesne palače Bettica u Vodnjanu.

Nakon dugotrajnog sudskog spora, Grad Vodnjan-Dignano prošle je godine konačno stupio u vlasništvo nad dvorištem i objektom u pozadini palače Bettica, čime su stvoreni uvjeti za rekonstrukciju vrijedne spomeničke baštine Vodnjana.

Radove rekonstrukcije izvodi tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja, ovlaštena za zahvate na spomenicima kulture, i odabrana u postupku javne nabave. Prema troškovniku, rekonstrukcija dvorišnog zida iznosit će 11.298,75 eura s PDV-om.

Posebnost dvorišnog zida palače krunište je sa zupcima nalik obrambenim srednjovjekovnim zidinama. Tako će, uz uređenje zidnog plašta i popravak kamene nadstrešnice s unutarnje strane ulaznih vratiju, važan element obnove biti rekonstrukcija merlature na kruništu s rekonstrukcijom zubaca po zatečenom stanju.

Palača Bettica prepoznatljiv je primjer venecijanske arhitekture i jedan od najreprezentativnijih objekata Vodnjana. Izgrađena je u 14. stoljeću, a od 16. stoljeća dom je ugledne obitelji čije ime nosi i za koju se pretpostavlja da je došla iz Španjolske. Zgrada je restaurirana i adaptirana 2008. godine, kao budući Muzej grada Vodnjana, i od tada je u njoj prezentirana kulturno-povijesna materijalna baština Vodnjanštine kroz više izložbenih cjelina. Istovremeno se dvorište s pripadajućim objektom sve do nedavnog okončanja sudskog postupka nalazilo u posjedu fizičke osobe te je dvorišni zid bio prepušten propadanju.

Odgovori

Pin It on Pinterest