Ribarima ponuđena alternativa

U gradskoj Komunalnoj palači, 6 ožujka, na inicijativu gradonačelnika Filipa Zoričića, održan je sastanak na kojem se razgovaralo o aktualnom problemu ribara u lučici Vargarola.

Na sastanku su prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić i župan Boris Miletić sa suradnicima, predsjednica Uprave Tehnomonta Gordana Deranja, predstavnici ribara Dragan Marić, Radovan Simić i Nikola Geček, Ana Tonc ispred Udruženja obrtnika te ravnatelj županijske Lučke uprave Pula Dalibor Brnos.

Gradonačelnik Filip Zoričić izrazio je zadovoljstvo samom činjenicom da su sve strane sudjelovale na sastanku.

„Jedno od rješenja je preseljenje ribara na Mandrač, gdje bi županijska Lučka uprava Pula izgradila molove za potrebe ribara“, kazao je gradonačelnik Zoričić te je najavio sastanak ribara s ravnateljem Lučke uprave kako bi se vidjela mogućnost privremenog preseljenja na molove na Mandraču do izgradnje lučice Zonki.

Istarski župan Boris Miletić kazao je kako Istarska županija radi na projektu nove ribarske luke Zonki koji treba biti odobren od nadležnog ministarstva.

„Ribari bi najviše voljeli zadržati postojeće stanje, međutim postojeće stanje je takvo da su oni tamo privezani bez pravne osnove jer na tom području postoji koncesionar“, kazao je župan Boris Miletić i naglasio kako je najvažnije da ribari imaju alternativu koja ima je ponuđena u vidu izgradnje dva pontona u uvali Mandrač, gdje se nalazi luka za javni promet u kojoj ribari mogu biti privezani i nastaviti s radom.

Podsjetimo, gradska uprava je u cilju pronalaska rješenja za ribare u lučici Vargarola, održala sastanak s predstavnicima ribara još u ožujku 2023. godine te je tom prigodom je ribarima iznesen prijedlog preseljenja, a među predloženim lokacijama bila je i lokaciju buduće luke Zonki.

Odgovori

Pin It on Pinterest