Održana 24. sjednica Skupštine Istarske županije

Aktualni sat današnje 24. sjednice Skupštine Istarske županije, započeo je s temom Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, na što se osvrnuo istarski župan Boris Miletić, ponovivši da je Centar samo jedna od karika u cijelom tom procesu. Treba uzeti u obzir, dodao je, primarno prikupljanje otpada koje je u nadležnosti komunalnih društava, odnosno općina i gradova. 

„Zalažemo se temeljem svih dosadašnjih sporazuma da sve jedinice lokalne samouprave u našoj županiji koje sudjeluju u otplati kredita za izgradnju Centra, imaju učešća u vlasništvu, ali još i bitnije da steknu upravljačka prava kako društvo Kaštijun ne bi bilo neko strano tijelo komunalnim društvima nego dio zajedničkog sustava. Idemo u tom smjeru, drago mi je što je Grad Pula prepoznao potrebu uključivanja svih općina i gradova. Držim i da bi županija s 200 tisuća stanovnika puno bolje funkcionirala kada bi imali jedno trgovačko društvo koje bi se bavilo i primarnim prikupljanjem otpadom i njegovom obradom, jer tada bi svi skupa imali višu razinu odgovornosti da na Kaštijun ne može baš doći sve i svašta. Imamo primjere dobre prakse diljem Europe, recimo u sjevernoj Italiji, gdje takvi centri dobro funkcioniraju“, rekao je župan dodajući kako je zakon jasan i da svaka županija može imati maksimalno jedan centar za gospodarenje otpadom, dok s druge strane, više županija mogu imati jedan zajednički centar.

Zamjenik župana Tulio Demetlika je pak govorio o Planu gospodarenja otpadom, kojeg je Istarska županija dužna donijeti.

„Nakon što je država vidjela da svi gradovi i općine nisu u stanju provoditi i donositi planove gospodarenja otpadom prebacila je obavezu na županije. Do dana današnjega nijedna županija nije donijela plan za gospodarenje otpadom, a postoji više razloga. Prvi razlog je taj što je država takav plan donijela tek u srpnju prošle godine. Također, država je nejasna po pitanju treba li raditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš ili ne treba, a sukladno zakonskoj regulativi Plan gospodarenja trebalo je  donijeti do 31. prosinca prošle godine. Na pitanje koje smo uputili nadležnom Ministarstvu nismo dobili odgovor da li nam treba spomenuta Strateška studija utjecaja na okoliš, koja je već izrađena za potrebe Plana razvoja Istarske županije, koji je usvojen na prošloj sjednici Skupštine“, kazao je zamjenik dodajući da će se nakon dobivanja mišljenja Ministarstva, ići na javno savjetovanje.

„Obaveza je Istarske županije izraditi Plan gospodarenja otpadom, međutim nemamo mehanizme i alate, a ni ovlasti da jedinicama lokalne samouprave kažemo gdje bi trebale biti kompostane, sortirnice ili bioplinska postrojenja i u tome je problem. Proziva se Županija za nešto za što nema zakonskih ovlasti“, zaključio je Demetlika. 

Postavljeno je pitanje i o Javnom pozivu za poticanje stvaralaštva mladih u području kulture i umjetnosti Istarske županije za 2024. godinu, na što je resorni pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica kazao da je natječaj u tijeku, a osigurano je ukupno 40 tisuća eura. 

Pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić odgovorila je na pitanje o nabavi novih vozila za sanitetski prijevoz, kazavši da prvih pet vozila stiže upravo danas, a kupljena su sredstvima iz prošlogodišnjeg županijskog proračuna. 

„Idući tjedan očekujemo objavu postupka javne nabave za 13 vozila sanitetskog prijevoza i tri ambulantna vozila za hitnu medicinu, a s 1,3 milijuna eura financirat će se iz županijskog proračuna, dok će se preostali dio podmiriti iz decentraliziranih sredstava, te sredstava iz turističke pristojbe općina i gradova“, kazala je pročelnica Antić, zaključivši kako će u ovoj godini biti nabavljeno ukupno 21 vozilo što je presedan. 

Pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac govorio je o tijeku radova na kapitalnom projektu dogradnje i rekonstrukcije Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ u Puli, a koji obuhvaća dvije lokacije, odnosno matičnu zgradu i depandansu. 

„Rekonstrukcija depandanse u Mažuranićevoj ulici  dobro napreduje, a tijekom radova se pojavila potreba da se renovira i drugi kat te će objekt biti u potpunosti obnovljen. Radovi su se malo odužili zbog lošeg stanja instalacija, iako sama zgrada nije toliko stara. Tehnički pregled očekujemo koncem svibnja/početkom lipnja, a tijekom ljeta će se korisnici vratiti u uređene i znatno kvalitetnije prostore“, rekao je pročelnik Glušac i dodao da je javna nabava za izbor izvođača radova na matičnoj zgradi u Krležinoj ulici pri samom kraju, a sami radovi, ukoliko ne bude žalbi, mogli bi započeti u svibnju. Prema njegovim riječima, radi se o kompleksnoj investiciji jer će korisnici ostati u domu dok traju radovi, a predviđena je dogradnja praktički paralelnog nebodera na mjestu sadašnje kuhinje, dok je gradnja zbog položaja samog gradilišta vrlo izazovna. Pročelnik je istaknuo i kako je potrebno posebno zahvaliti Porečkom i pulskom biskupu Ivanu Štironji koji je pomogao u privremenom smještaju korisnika u prostor pulskog hospicija, kao i ravnateljici Doris Ivanković koja požrtvovano i kompetentno vodi Dom Alfredo Štiglić, dok se paralelno odvijaju dvije kapitalne investicije.

Od ostalih točaka dnevnog reda spomenimo i da je jednoglasno usvojen Plan razvoja kulture Istarske županije – Regione Istriana 2024.-2029. Također, na sjednici je jednoglasno usvojen Prijedlog Odluke o imenovanu Anđele Premzl, doktorice veterine za ravnateljicu Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije-Centro per lo sviluppo della pesca e dell’acquacoltura della Regione Istriana.

Odgovori

Pin It on Pinterest