Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja.

Međunarodni dan dječje knjige prilika je i za obilježavanje 11. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” Kampanju su pokrenuli knjižničari, pedijatri, odgojitelji, logopedi, učitelji da bi potaknuli hrvatske obitelji i sve odrasle da čitaju naglas djeci barem 15 minuta dnevno. Organizatori “Čitaj mi!” su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a Hrvatska.

Svake godine druga nacionalna sekcija IBBY-ja (International Board on Books for Young People – Međunarodno vijeće za dječju knjigu, čiji je i Hrvatska član) međunarodni je pokrovitelj Međunarodnog dana dječje knjige: odabire temu i poziva istaknutog autora iz zemlje domaćina da napiše poruku djeci svijeta te ilustratora da osmisli plakat. Ovogodišnji pokrovitelj je IBBY Japan (JBBY), a tema “Preploviti mora na krilima mašte“. Eiko Kadono, istaknuta japanska spisateljica i dobitnica nagrade “H. C. Andersen” za pisanje 2018. godine, autorica je poruke djeci svijeta, dok je autor plakata japanski ilustrator Nana Furiya.

Program u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula:

  • Dječja knjižnica (Smareglina 2) – 10 sati

Car u knjižnici – interpretacija Andersenove bajke Carevo novo ruho / pričaonica za djecu vrtićke dobi

GOST: glumac Irin Šime Rabar

  • Odjel za djecu i mlada, Središnja knjižnica (Kandlerova 39) – 10 sati

Kako nastaje priča – pričaonica i radionica stvaranja priče za djecu vrtićke dobi

GOŠĆA: književnica Melita Nikolčić

Odgovori

Pin It on Pinterest