Teško ozlijeđen pješak u Puli

Policija upozorava sve sudionike u prometu na pojačani oprez kako bi se smanjio broj događaja s neželjenim posljedicama

Foto: Ilustracija

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 13,05 sati u Puli jedna je osoba teško ozlijeđena. Nesreća se dogodila kada je 62-godišnjak započeo neoprezno prelaziti kolnik ulice Riva van obilježenog pješačkog prijelaza, odnosno između drvoreda, gdje je preglednost bila nedovoljna. U tom trenutku u njega je udario automobil pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 50-godišnjak.

Od siline udarca pješak je odbačen na prednje vjetrobransko staklo te je pao na kolnik. Ozlijeđenom pješaku pomoć je pružena u pulskoj bolnici gdje je zadržan na liječenju.

Na području Postaje prometne policije Pula – Pola, tijekom ove godine, stradalo je 11 pješaka, od kojih je sedam zadobilo teške tjelesne ozljede (za usporedbu, tijekom cijele 2023. u prometnim nesrećama teško je stradalo 8 pješaka, dok je 4 zadobilo lake tjelesne ozljede).

Naglašavamo kako je vjerojatnost smrtnog ishoda ili drugih ozbiljnih posljedica pri naletu vozila na pješaka vrlo visoka. Pješacima preporučamo da kolnik prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima. Ne žurite i ne koristite prečice pri prijelazu kolnika. Lako je postati samozadovoljan u pogledu sigurnosti, osobito na poznatoj ruti kretanja, međutim nepažnja u prometu može imati ozbiljne posljedice. Prije prijelaza kolnika važno je stati – pogledati – poslušati te krenuti kada je sigurno. Budite vidljivi, a sigurnost možete povećati tako da ste noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Isključite slušalice i ne koristite mobitel pri prijelazu kolnika.

Posebno ukazujemo na stradavanje pješaka starije životne dobi. Starenjem, opće fizičke i mentalne promjene organizma mogu ishoditi povećanom nepažnjom i utjecati na produženje vremena reakcije. Starije osobe možda neće dobro procijeniti brzinu nailazećeg vozila ili neće primijetiti vozila koji im se približavaju i mogu neočekivano započeti prelaziti kolnik. Stoga naglašavamo kako je obveza vozača pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na kolnik, a ako su pješaci djeca, starije i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Odgovori

Pin It on Pinterest